Минулого тижня в останню путь провели 50-річну вінничанку Світлану Новицьку.

Все життя вона пропрацювала кухарем війсь­ко­вої частини 2287 Повітряних сил України. Наприкінці березня за кілька днів до відправлення у зону ООС на­шій землячці зробили щеплення від коронавірусу, а за два тижні її не стало від цієї ж недуги. Важко переживають втрату Світлани її батьки, брат, чоловік та двоє дітей.

– Світлана після школи вступила в технікум, обрала кулінарний фах. А після випуску відразу працевлаштувалась кухарем у військову частину у Вінниці. Готувала для військовослужбовців 33 роки свого життя. у 2016 році три місяці була у відрядженні у зоні АТО. А це вона знову вирішила їхати в зону ООС. Нам повідомила, що 23 березня зробила щеплення. На Донбас Світлана вирушила 26 березня. Проводжали її чоловік та діти, — із слізьми на очах розповідає матір покійної Валентина Петрівна. – Дочка 27 березня зателефонувала і повідомила, що дісталась місця призначення — Сєверодонецька. Світлана довго чекала автобус їхати далі, тому добряче промерзла. А вже 3 квітня з нами зв’язалась медсестра з Полтави і повідомила, що у дочки температура тримається 38-39 градусів. Давали їй таблетки, крапельниці. Думали, що звичайний вірус. Але температура так і не падала. Тільки 6 квітня Світлану машиною повезли у лікарню у Сєверодонецьк. Побачивши важкий стан, звідти вертольотом направили у військовий госпіталь Харкова.

Лікарі подзвонили нам і назвали препарат, який варто було б купити. Наші рідні посеред ночі поїхали до Києва. Купили названі ліки і повезли їх у Харків, передали в госпіталь. Світлана їх отримала. Весь цей час донечка перебувала без свідомості під апаратом. Серце її перестало битись 10 квітня. У довідці вказано: коронавірусна легенева пневмонія. Спочатку тіло дочки привезли у її військову частину, а тоді до рідного дому. Поховали з військовими почестями на Сабарівському кладовищі на Алеї слави, де поховані воїни АТО. У Світлани залишились чоловік, донечка, син, який цьогоріч школу закінчує. Брат Олег, який старший від сестрички на 5 хвилин, бо вони двійнята, не встиг на прощання. Він саме був у рейсі, працює у цивільній авіації. Ми також вдячні Командуванню Повітряних сил, нашій родині, друзям, знайомим, сусідам. Кожен з них по-своєму розділив з нами важку втрату, підтримав у хвилини горя, — каже мати Світлани пані Валентина.

Чи могла смерть Світлани Новицької бути пов’язаною з отриманим щепленням – рідні точної відповіді не дають. Втім, три дні після нього – це досить рано ще, аби їхати в зону ООС. Кажуть, що імунітет до інфекції людина отримує лише після другої вакцинації, і лише після двох тижнів. У будь-якому разі має бути проведене розслідування, яке і дасть відповіді на всі запитання.

Віталіна Трудько