Міський голова Віктор Качур впевнений, що це спланована акція його політичних опонентів.

У п’ятницю у Немирові відбулася 10-та позачергова сесія, на якій розглядалося лише одне питання — вето міського голови на призначення старости Сокілецького старостинського округу.

Окрім депутатів, до Немирівської міської ради з’їхалися мешканці Сокільця. Люди заявили, що приїхали відстояти їхнього старосту Віталія Мастегу. Але поспілкуватися з міським головою їм не вдалося. На знак супротиву сокільчани вирішили перекрити дорогу.

– Наш староста Віталій Мастега пройшов на виборах. Його кандидатуру підтримали на виїзній сесії у Сокільці. Були збори, подали міському голові протокол. Але він нас не чує, хоче свою людину ставити, а він нам не потрібен. Нам треба хазяїна, який допомагає і слухає. Ми у відчаї, тому приїхали на акцію, можливо, так нас почують. Нам шкода водіїв, але й нас теж потрібно зрозуміти, — каже Галина Поліщук із Сокільця.

Через перекриття руху на дорозі утворився затор. Водії не приховували свого обурення. Тому акція тривала недовго.

– Дуже схоже на те, що це була спланована акція: людей організовано привезли і забралали маршуткою. І тут не обійшлося без політики, бо проїжджав повз і бачив там двох немирівських депутатів — Євгена Черепанова та Андрія Пилипенка від «Батьківщини», — повідомив громадський активіст Віктор Бойко.

Немирівський міський голова Віктор Качур впевнений, що людей до таких радикальних дій підбурили його політичні опоненти, щоб відстояти вигідного їм старосту для майбутніх виборів.

Віктор Качур на сесії

– Цільова група осіб, які представляють політичні та бізнесові інтереси деяких депутатів Немирівської міської ради, доставили людей до Немирова приватним автобусом і організували протест проти міського голови, який зупинив рішення призначення Віталія Мастеги на сторосту. У мене є інформація, що 20 мешканців Сокільця привезли сюди, нагодували у кафе «Ластівка», роздали по 200 грн і завезли назад.

Чому було зупинено призначення Мастеги? Бо староста надає адміністративні послуги, виконує розпорядження міського голови, виконує певні завдання по благоустрою округу. Він повинен володіти не лише певними знаннями з юриспруденції, але бездоганно володіти комп’ютером та знати сучасні принципи діловодства. Чи справиться з такими функціями старости людина, яка ніколи не працювала з ПК? Яка працювала забійником і торгувала м’ясом? Як він підготує документи на субсидію чи іншу допомогу для органів соціального захисту? Віталій Мастега розглядається як одна з кандидатур на остаточне призначення старости. Але у Сокільці є ще й інший кандидат — Філіпішин, за якого люди зібрали 176 підписів. А Мастегу підтримали лише 46. У Сокільці майже 600 виборців, а для винесення кандидатури на розгляд сесії, потрібно не менше 20%. Але депутати від БЮТ, УСГ та ЄС хочуть бачити того, хто їм вибори організовував і на кого вони покладають надії на майбутні перевибори. Таким чином вони вже сьогодні хочуть працевлаштувати свого працівника виборчого штабу, який зможе впливати на результати виборів для певних політичних сил.

Немирівська міська рада подала заяву до правоохоронних органів щодо організації перекриття руху дороги державного значення трьома депутатами (міський голова вказав прізвища). Якщо не прореагують наші правоохоронці, будемо звертатися у відповідні органи у Києві. Це не повинно зійти з рук тим, хто у такий спосіб намагається тиснути на міського голову та Немирівську міську раду.

Людмила ПОЛІЩУК