Уже тридцять років ми живемо в борг. І всі ці тридцять років з країни вивозяться мільярди доларів в офшори, на королівські вілли на екзотичних побережжях, пентхаузи в Лондоні і всілякі інші забаганки жменьки “господарів життя”.

Уже можна сказати – господарів України. Це ми тепер їм платимо за те, що тут живемо. Платимо дуже дорогу ціну за все: за газ, який видобувається з наших надр, за електрику, що виробляється на ГЕСах, ТЕСах, АЕСах, збудованих за державні кошти. Тобто податки наших дідів, батьків і наші з вами. За газові труби, прокладені нашим коштом. Ми їм платимо за землю, та комунальні приміщення, котрі вони украли у громад.

– Іншими словами, вся наша морально застаріла недоекономіка працює на людей, які, користуючись природною довірливістю українців до влади, фактично розграбували країну.

І продовжують грабувати, витискаючи зі зношених виробничих потужностей все до останньої копійки. Знищують своїми лоббістськими законами сільське фермерське господарство на користь власних холдингів, котрі вбивають землю. Щоб потім просто покинути ці руїни, як вінницькі цукроварні, і податися до своїх закордонних вілл та пентхаухів. І там в розкоші жити і тішитись своїми забезпеченими дітьми, онуками та правнукми.

А переважній більшості українців дістануться розбиті дороги, виснажена земля, отруєна вода, приватні ліси та береги річок, убита освіта та медицина, злиденні пенсії, космічні ціни абсолютно на все та інші неприємні атрибути бананової республіки. Бо тільки у нас за 30 років не можна визначити “скільки ж насправді” коштує газ і електрика…

Хіба не через бідність держави у нас уже сьомий рік триває війна і навіть військовий збір з кожного працюючого не спроможний належно осучаснити армію. За роки незалежності аж три транспортних АНи тільки зараз замовили для ВПС і пару катерів склепали. І то зі скандандалом навколо їх вартості. Ну, ще закупили беушні вертольоти з Франції.

А тим часом якийсь чолов”яга ухитрився продати китайцям “Моторсіч”. Унікальне оборонне підприємство, що виробляє авіаційні двигуни і може забезпечити ними вітчизняне виробництво не лише гелікоптерів, а й винищувачів та стратегічних бомбардувальників, тупо прихватизовують. А паралельно колишній гендиректор ніби на чесно зароблені гроші купує для сина італійський острів.

За ці гроші можна було б вже давно добудувати другий літак «Мрія», який 30 років припадає пилюкою в ангарі заводу Антонов. До речі, за один політ такого супертяжа беруть від одного до двох мільйонів доларів. Скільки доз вакцини можна купити?

Чи, може, не з цієї опери арія з ракетним крейсером “Україна”, побудованим на Миколаївському суднобудівному заводі за мільярди. Надпотужний корабель три десятки років іржавів біля причалу. Все приплив. Роззброюють і чухають потилицю – що з ним робити. Звісно, можна ж купити беушні американські катери…

А вся ця карусель із коронавірусом хіба не через бідність та хронічну недолугість і злодійкуватість системи? Такого ганебного вакцинування, як у нас, немає ніде в світі. Ми кричимо по всіх ЗМІ, що вдруге вкололи якусь третьосортну вакцину шостому, чи сьомому пацієнту, коли в нормальних країнах уже прищепили мільйони людей.

Ми втрачаємо від цієї зарази тисячі людей. Бо у нас застаріла медицина. Бо, знову ж таки, бюджетні гроші на її оновлення просто примітивно вкрали. І там, де треба, навіть знають хто, коли і як. Втім, там, де треба, теж “закушали формулу мой интерес”. Тому продовжують знищувати державу. Як пиляли, так і допилюють разом із чиновниками та депутатами колись успішну країну з однією з найсильніших економік у Східній Європі.

Але, виявляється, ковідний вірус не вибирає, хто ти. Чи підпільний мільярдер-митник, чи прокурор, чи генерал, чи суддя, чи державний службовець, починаючи з ОТГ, закінчуючи кабміном, ВР і президентським офісом – всі перед ним рівні. Так само, як простий роботяга, позбавлений адекватної медичної допомоги і вчасної вакцинації, бо, знову ж таки у держави немає грошей на вакцину. Але, знову ж таки, держава делікатно закриває очі на рожевих альхенів, котрі роздерибанили чергові бюджетні мільярди і отримали свої відкати. Навіть на військовому замовленні під час війни.

Може пора над цим задуматись, шановні. Напевно прийшов уже час послужити народу і подбати крім себе про справедливу заможну державу. Слабка корумпована країна у теперішньому жорсткому світі абсолютно нікому не цікава. Однак ви вкотре свідомо претеся на ті ж самі граблі, що колись вже закінчились Крутами…

Хоча, певно, комусь і комфортно буде грабувати народ у вже реальній майбутній олігархічно-феодальній резервації з регулярними ще смертоноснішими ковідними хвилями, так і не визначеною ціною на газ і безкінечною війною… Але, в разі чого, італійські острови, англійські пентхаузи та іспанські вілли, зможуть прихистити лише одиниць, якщо іх впустять у цивілізовану країну, де вже забудуть про пандемію. А реакція голодних, масово вражених вірусом і доведених до відчаю війною людей може бути непередбачуваною.

Агресивний натовп зі скляними очима, як і вірус, не питатиме хто ти. Навіть тітушки не врятують…

Анатолій Жучинський,
Заслужений журналіст України