Він відомий тим, що будучи з багатої сім’ї, роздав майже увесь свій спадок жебраком, а на решту грошей побудував храм, де оселився разом зі своїми учнями.

Преподобний мученик прийняв смерть від християнина, якого змусили зректися віри і на доказ своєї вірності язичництва вбити Вадима Перського. А ще віряни 22 квітня шанують пам’ять преподобного Євпсихія. Цей день в народі також відомий як День Вадима-ключника.

Люди вірили, що джерельна вода в цей весняний день ммає магічні властивості, зокрема, вона здатна вилікувати будь-які хвороби, навіть хронічні.

22 квітня День ангела імені відзначають: Вадим, Марія, Тамара, Гавриїл та Леон.. Не забудьте привітати рідних та знайомих з Днем ангела!

Сьогодні відзначають Міжнародний день Матері-Землі та Міжнародний день секретаря

22 квітня увійшло до історії людства такими подіями:

1073 – обраний Папа Римський Григорій VII, який став автором реформи календаря

1216 – завершилася найбільша у давньоруській історії міжусобна битва на річці Липиці (біля Юр’єва-Польського), в якій загинуло близько 20 тисяч чоловік. Одна одній протистоялb владимиро-суздальська рать князів Ярослава Всеволодовича і Юрія Всеволодовича та новгородсько-смоленсько-ростовське військо на чолі з Мстиславом Мстиславичем, Володимиром Рюриковичем і Костянтином Всеволодовичем

1370 — французький король Карл V наказав закласти перший камінь у фундамент фортеці Бастилія.

1500 — Португалець Педру Альвареш Кабрал разом з експедицією першим із європейців дійшов до берегів Бразилії та назвав її власністю Португалії.

1760 — під час музичного вечора у Лондоні пройшов бельгієць зі скрипкою показав дебют роликових ковзанів. Щоправда, винайдений ним засіб пересування не викликав захвату, оскільки хлопець врізався в дзеркало.

1838 —У гавань Нью-Йорка прибув англійський корабель “Сиріус”. Він витратив на подорож 18 днів і 10 годин і лише на декілька годин випередив конкурента — пароплав Брунеля “Грейт Вестерн”, який вийшов у море на чотири дні пізніше.

1915 – у ході І Світової війни Німеччина розширила використання отруйних речовин, застосувавши хлор проти англо-французьких військ у районі бельгійського міста Іпр. Протягом 5 хвилин проти французів було випущено 180 тон хлору. Із 15 тисяч отруєних третина загинула. Через два роки в цьому ж районі німецька армія застосувала уже інший газ, гірчичний, котрий і отримав назву по місцю боїв – іприт. Всього за роки війни було використано більше 100 тисяч тон отруйних речовин, що привело до поранення більше півмільйона і смерті понад 30 тисяч людей.

1917 – утворення Кубанської ради, одного з антибільшовицьких центрів на Кубані

1918 – 2-й Запорізький полк Армії УНР зайняв Джанкой

1918 – під тиском Туреччини проголошена незалежна від Росії Закавказька демократична федеративна республіка

1919 – у Рівному замість забороненої урядом УНР газети “Українська справа” вийшов перший номер газети “Українське діло”, в якій також проводилася критика уряду Бориса Матроса, УПСР, УСДРП.Цей часопис також був закритий відразу після виходу першого номера

1921 — міська влада у Чикаго ввела штраф на суму від 10 до 100 доларів для жінок, які гулятимуть вулицями з голими руками та у коротеньких спідницях.

1943 — Альберт Гофманн повідомив про галюциногенні властивості ЛСД.

1943 – київські підпільники підірвали залізничний міст через Дніпро в районі Києва

1945 – передові частини Червоної армії увійшли в передмістя Берліна

1952 — 35 мільйонів американців стали свідками прямого репортажу з місця випробувань ядерної бомби в штаті Невада.

1954 — СРСР вступив до ЮНЕСКО.

1965 — в Києві створено радіостанцію “Промінь”.

1964 – Олесь Гончар отримав Ленінську премію за роман “Тронка”

1969 – у Х’юстоні (США) вперше проведена пересадка ока людині

1967 — культовий гурт “Pink Floyd” вперше потрапив в англійський хіт-парад з хітом “Arnold Layne”.

1970 — У США вперше у світі відсвяткували День Землі.

1998 – у під’їзді свого будинку в Києві шістьма пострілами був убитий народний депутат Верховної Ради України, голова біржового комітету УМБВ 63-літній Вадим Гетьман. Його вбивця був випадково виявлений через три роки і засуджений на довічне ув’язнення під час суду над членами донецького кримінального угрупування Євгена Кушніра, який на думку слідства був організатором вбивства на замовлення колишнього прем’єр-міністра Павла Лазаренка. У 1992 році Вадим Гетьман став головою правління Національного банку України і пішов з цієї посади через півроку, очоливши створену ним Українську міжбанківську валютну біржу (УМБВ). У 2005 році указом президента Ющенка Вадиму Гетьману було посмертно присвоєно звання Герой України.

1998 – президент Леонід Кучма призначив головою СБУ Леоніда Деркача, звільнивши з посади Володимира Радченка

1999 – почався робочий візит президента Леоніда Кучми до США (22-25 квітня).Президент України взяв участь у Вашингтонському саміті НАТО.

2004 – у КНДР на станції Йончхон відбулося лобове зіткнення двох вантажних поїздів, один із яких перевозив нафту, а інший – хімікати. Внаслідок вибуху 161 людина загинула, близько 1300 – поранені

Народилися

1974 — Василь Вірастюк, український стронгмен, який у 2004 отримав титул “Найсильнішої людини світу”

1958 – Олег Рибачук (Погребище Погребищенського району Вінницької області) — український політик та громадський діяч, голова аналітично-адвокаційної організації Центр спільних дій.

У 1957 році Дональд Туск, прем’єр-міністр Польщі в 2007-2014 рр., Голова Європейської Ради.

1956 — Наталія Сумська, українська акторка і телеведуча (Роксолана 2. Кохана дружина Халіфа).

1944 — Стів Фоссетт, американський мільярдер, авіатор та мандрівник.

У 1937 році Джек Ніколсон, американський актор, сценарист, режисер і продюсер («Політ над гніздом зозулі», «Бетмен»).

1926 — Юрій Фастенко, український художник, майстер станкового та монументально-декоративного живопису, станкової графіки.

У 1922 році Чарльз Мингус, американський джазовий контрабасист, композитор і правозахисник. Посмертний лауреат премії Греммі в номінації «за життєві досягнення» (1997).

У 1904 році Роберт Оппенгеймер, американський фізик, один з творців атомної бомби.

У 1899 році Володимир Володимирович Набоков, російський і американський письменник, поет, перекладач, літературознавець і ентомолог.

1899 — Григорій Довженко, український художник-монументаліст.

У 1870 році Володимир Ульянов (Ленін), революціонер, один з головних більшовиків, жорстокий маніпулятор і популіст.

У 1854 році Анрі Лафонтен, бельгійський юрист, голова Міжнародного бюро миру з 1907 по 1943 рік, лауреат Нобелівської премії миру 1913 року.

1776 — Жермена де Сталь, відома французька письменниця.

У 1724 році Іммануїл Кант, німецький філософ («Критика чистого розуму»).

Померли

У 1778 році Джеймс Гаргрівз, англійський винахідник прядильної машини.

1884 — Марія Тальоні, італійська балерина, балетмейстер, педагог.

1892 — Едуар Лало, французький композитор.

1933 — Генрі Ройс, англійський інженер і підприємець, співзасновник компанії «Rolls-Royce».

1942 — Дмитро Жудін, український художник.

1965 — Петро Дяченко, командир полку Чорних Запорожців, командир 2 дивізії Української Національної Армії

1994 — Річард Ніксон, 37-й президент США, 36-й віцепрезидент США.

2003 — Юрій Войнов, радянський і український футболіст і футбольний тренер.

Тетяна Кондратьєва