Хто б міг подумати, та Віталій двічі виграв суд у Вінницької міської ради і домігся розкриття таємних імен мільйонерів — власників земельних ділянок.

Проте Вінницька міська рада нехтує рішеннями суду і надалі приховує інформацію.

– Перша виграна судова справа була у вересні минулого року. Вся область чекала сенсації. Бо знають, що отримати земельну ділянку атовцям, медикам, вчителям — неможливо. Проте на кожній сесії земля таки видається, але кому? — розповідає Віталій Дужак, активіст громадських орга­нізацій «Центр захисту вінничан», «Вінницький центр інвестицій та розвитку» та громадської спілки «Енергетичний пул».

Віталій Дужак заявляє, що всі землі у Вінниці належать посадовцям, політикам та їхнім родичам

– Схему розкрадання землі чиновниками я запідозрив два роки тому, коли зайнявся проєктом будівництва. Почав спілкуватися з багатьма людьми, які займаються земельними питаннями в місті. Через певний час зрозумів, що земельними ділянками володіють всі ті люди, котрі при владі. А це заступники, директори та депутати. Тобто особи — посадовці. Тим паче в них не просто по одній ділянці 10 соток, а по декілька відпо­відно оформлених на себе та на всіх родичів.

Я особисто був свідком, коли кожної сесії піднімається земельне питання — виділяється по 10 соток кільком людям. По-перше, ділянки роздаються там, де взагалі не можна роздавати. До прикладу, Вишенське озеро, дерибан якого приписують цілій династії депутатів Ткачуків. Або ж на Старому місті біля будинку відпочинку. Там виділили ділянку, на якій знаходиться озеро, а написали, що це штучна водойма. І оформили як приватну власність. І таких прикладів можна навести сотні. Відповідно ті, хто прикривається законністю, самі ж її порушують.

– Зараз вже вдруге суд зобо­в`язав міську раду показати списки власників земельних ділянок, які були незаконно засекречені. Проте навіть на п`ятий інформаційний запит я не отримав бажаної відповіді. Вони надсилають мені набір незрозумілих речень. Як я кажу, «ні про що». В першому абзаці йдеться про те, що вони не можуть показати імена та прізвища осіб, яким належать земельні ділянки, прикриваючись законом про захист персональних даних. У другому абзаці прикріплюють копії незрозумілих документів.

Там написані людські імена без жодної прив’язки до земельної ділянки або ж місця проживання. Тобто якщо на це дивитись із юридичної точки зору, то це одним словом — «дурість». Після другого суду вони не змінили формат відповіді, лише додали десятки незрозумілих слів. У самій же відповіді немає жодної інформації.

Через кілька тижнів виконавча служба вже самостійно звернулась до міської ради. Тому «з барського плеча» мені надіслали ще одну від­повідь. Таку ж саму, як попередні. Але там були копії оренди земельних ділянок нечитабельним шрифтом. Юридично підтверджено, що на­дісланий документ неможливо прочитати.

Наразі мені відомо, що Вінницька міська рада готова сплатити штраф у розмірі 12 тисяч гривень за невиконання постанови та ухвали суду. Попередньо їм «світить» два штрафи. І, ймовірно, що вони їх сплатять з коштів державного бюджету. Нагадаю, що він наповнюється платниками податків, тобто звичайними людьми. Зараз ми подали звернення до кожного депутата Він­ницької міської ради з проханням винести це питання на сесію. І виконати свій депутатський обов`язок перед громадою — відстоювати законне право громадян.

На даний момент це допоможе дізнатись вінничанам правду, чому ж кожен мешканець міста, згідно зі ст. 121 Земельного кодексу України, має право отримати до 10 соток землі для індивідуального житлового будівництва, але чому депутатам та їхнім рідним земля є, а всім іншим — немає?

У цій справі я дійду до кінця. І зроблю все можливе, щоб вінничани знали, кому і де належить вінницька земля.

– Віталію, раніше ти розповідав про земельні ділянки, які коштують мільйони доларів. Де у Вінниці най­більші торги за землю та по скільки її продають?

– Вимушений зізнатись, що сам здивований, бо найбільші торги за землю в центрі міста та поблизу нього. 1 сотку продають по 30 тисяч доларів. Депутати та посадовці передають земельні ділянки із рук в руки, і лише серед своїх. Чим довше я працюю над тим, щоб оприлюднити засекречені списки одержувачів землі, тим більше дізнаюсь різні шокуючі подробиці. Коли ж намагався реалізувати власний проєкт будівництва, то мені пропонували землю за два мільйони доларів. Усі ділянки у місті Вінниці роздерибанені людьми, які дотичні до вінницької влади. Знаю, що їх сотні.

Від редакції. Готові вислухати інші точки зору.

Софія Копач