У рамках «Великого будівництва» до Гайсина і до інших лікарень області, як повідомила голова РДА Людмила Головашич, незабаром прибуде КТ (комп’ютерний томограф), на котрому обстеження буде безкоштовним. Тому власник приватної фірми, яка надавала там платні послуги, звідти пішов. Але саме під час цього переїзду виник скандал, про який повідомила Людмила Головашич: забрав спеціалізовані двері за 150000 грн. Як міг забрати з-під носа головного лікаря, заступників, адміністрації лікарні? — запитаєте ви.

Слушно! Саме Людмила Головашич і назвала такі дії адміністрації лікарні і головного лікаря відвертим саботажем.

– Коли ми починали «Велике будівництво», у нього ніхто не вірив. Ми почали крок за кроком щось робити і увесь час натикалися на якісь проблеми, — поділилася думками Людмила Головашич вже при зустрічі.

— Навіть якийсь папірець взяти в лікарні ставало справжньою проблемою! Через такий ігнор ми справді затягнули з великим будівництвом. Будівельників не впускали проводити роботи, і довелося приїжджати обласному керівництву, щоб вирішити питання. Тепер, коли дійшло до встановлення КТ (зараз відбувається розмитнення апаратури, за бюджетні гроші вже закуплено для області 10 кт, і до кінця місяця установка буде й у Гайсині), знову скандал… Власника КТ ніхто не виганяв, йому запропонували кілька варіантів: зробити окремий вхід і працювати, отримати інше приміщення на території лікарні або виїхати взагалі. Він обрав третє, бо порахував, що йому не буде сенсу робити платну послугу, якщо тут буде така ж, але безкоштовна. (До слова, таке майбутнє чекає на всі КТ та МРТ на територіях комунальних лікарень). Оплачувати цю послугу буде НСЗУ, тобто лікарня на цьому зароблятиме, а от пацієнти не платитимуть!

Але і тут виникає типове для всіх лікарень запитання:

– А чому головний лікар так не відстоює інтереси лікарні, як голова РДА? І в чому його інтерес?

– Варто зазначити, що за рік ця фірма сплачувала всього 24 «з хвостиком» тисяч гривень оренди. За місяць — 1200 гривень. Навіть найменшу квартиру здають в оренду значно дорожче, а тут 40 квадратних метрів кімната. Це копійки!

Найстрашніше те, що якщо не буде КТ, то не буде приймального відділення. Отже, лікарня, котра наразі міська, не буде опорною, а значить, не буде відповідного договору з НСЗУ і фінансування, а це, на хвилиночку, десятки мільйонів гривень. Наприклад, за минулий рік Гайсинська лікарня отримала від НСЗУ 78 мільйонів гривень. Дуже не хочеться, щоб колектив лікарні втратив ці гроші.

То чому так повів себе головний лікар? Чому офіційно так мало сплачувалось за оренду? І чи не лобіював він інтереси приватного кабінету томографії, бо сам був «у долі» його придбання? А офіційні особи — це лиш прикриття?

Ігор Кохан, головний лікар Гайсинської лікарні, цю скандальну ситуацію коментує так:

– У приймальному відділенні нашої лікарні на правах оренди здійснювали підприємницьку діяльність два суб’єкти підприємницької діяльності: міжлікарняна аптека і ПП «Джерело здоров’я», кабінет комп’ютерної томографії.

У нас є експертна оцінка, ми їм взагалі здавали в оренду шматок коридору і хол. Вони там зробили ремонт, поставили стіну і встановили двоє дверей. От те майно, котре було в них на балансі, вони й забрали. Захисні двері на баланс лікарні не передавалися, тому це їхнє майно.

– А чому ж раніше ніхто не думав в лікарню купити такий прилад, адже щоб лікарня була визначена опорною, це необхідно?

– Так, це одна з умов. Але вартість комп’ютерного томографа досить висока, а приватна фірма працювала в нас з 2017 року. Завдяки результатам роботи, в тому числі кабінету комп’ютерної томографії, лікарня у 2019 році була на другому місці серед 27 районних лікарень Вінниччини і вже наступного року змогла отримати статус опорної. Послуга КТ у «Джерелі здоров’я» в них коштувала 1100 гривень. За оренду приміщення разом з комунальними платежами вони щомісяця сплачували до 5 тисяч грн.

Чи не занадто мала орендна плата за 40 квадратних метрів? За оренду кімнати у квартирі зараз платять значно більше? За що такі привілеї цій фірмі? — запитують голова РДА і чимало наших читачів. Але ця орендна плата була призначена на підставі експертної оцінки!

Це тільки віднедавна орендну плату визначають через аукціон. І жодних привілеїв! Але цей приватний підприємець не лише гроші в нас заробляв. У нас з ними був підписаний договір соціального партнерства, згідно з яким комп’ютерну діагностику могли безкоштовно проходити малозабезпечені люди, після ДТП, учасники бойових дій. Та ще й, крім цього, вони створили три робочих місця, котрі зараз вже ліквідовані.

Ремонтні роботи в лікарні проводить вінницьке державне підприємство «Архітектурно-будівельний інжиніринг». Всі приміщення на період реконструкції лікарня передала йому. І якщо вони вважають, що орендар забрав двері незаконно, то вони можуть позиватися до суду. Я вважаю це самопіаром голови.

У нас не саботаж, а просте прохання до влади, щоб організувати роботу так, аби не заважати одне одному. Так, непорозуміння були, але ми все ж знайшли вихід.

Ми так детально розписали ситуацію із цими дверима, щоб тут було видно явно чи між стрічок роль кожного чиновника в ситуаціях з лікарнями.

Переконані, що вона типова для усіх лікарень району: оренда за КТ — мала. Прибутку ніякого, головлікарі — як стіна! Та тільки далі випливає чи випливе, що інтереси там головлікарів чи їхніх родин — дуже прямі.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА