22 квітня день народження Наталі Сумської – народної артистки України, актриси Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка, лауреатки численних театральних нагород, Шевченківської лауреатки і просто красуні.

Народилася майбутня актриса на Київщині в акторській родині. До 10 років жила у Львові. Вперше Наталя Сумська вийшла на сцену в шість років. Це була репетиція спектаклю “Невільник” у Львівському театрі імені Марії Заньковецької.

Закінчила Київський державний інститут театрального мистецтва імені І. Карпенка-Карого.

Вступаючи до театрального інституту, не сказала про це батькам: “Під час мого вступу до театрального інституту я навіть чомусь, коли мене спитали, чи належу я до акторської родини Сумських, сказала – ні. Очевидно, підсвідомо я хотіла досягнути того рівня, що й батьки, створити щось відповідне сама, а потім уже називатися.”

З 1977 р. – актриса Національного академічного театру імені Івана Франка.

На виставах з її участю в докарантинні часи завжди були аншлаги.

Від початку роботи в театрі з’являлися кінопропозиції. Перша головна роль в кіно – Наталка Полтавка.

Загалом на рахунку Наталі Сумської – пів сотні фільмів. Якщо проєкт цікавий, вона погоджується і на невеликі ролі.

“Наталя Сумська з тих актрис, які не втомлюються дивувати своєю творчою енергією і акторськими сюрпризами. Її вистачає і на академічний театр, і на серйозну антрепризу. Вона завжди готова на кінозйомки, телевізійні цикли, запис радіопрограм і озвучування закордонних фільмів. А ще на велику дружню сім’ю, берегинею якої є”, – Галина Цимбал.

Бог дав Наталі Сумській ще й чудовий голос. У багатьох виставах вона виступала і співачкою. Легендарній рок-опері “Біла ворона” виповнюється тридцять років.

Наталя Сумська була і на першому Майдані, і на другому, часто відвідує військові шпиталі, дієво підтримує поранених воїнів: “Мені здається, що маємо всі як один – кожен на своєму місці – допомагати їм. Це спільна праця і боротьба.”.

“Одна з яскравих Наталчиних якостей – оптимізм. Ця посмішка здатна знеозброїти будь-кого! У неї приголомшливий потенціал, бажаю реалізовуватися і цвісти – на сцені і в житті!”, – сказав про колегу Анатолій Матешко.

“Наша глядацька зала поділена на троє. Через двоє мають сидіти люди (через карантин). Вірю, що це колись закінчиться, і ми повернемося до звичних нам аншлагів у залах, до тих вистав, які, власне, збурюють почуття в людині, які провокують до того та дають розуміння, на що налаштовувати свій мозок, де правди шукати.”, – Наталя Сумська.

Вона – дружина символа українського кіно – Анатолія Холстікоєва. Їхній син теж актор. Нещодавно зіграв головну роль у фільмі «Скажене весілля».

Наталя Сумська не любить згадувати фільм в якому вона зіграла матір Президента. Бо ще тоді, на знімальному майданчику їй різануло душу, що президент України розмовляє російською. І це в час війни із Росією.

Андрій Власенко