Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам проводиться ГУ ПФУ Вінниччини щороку, починаючи з квітня 2018-го. Не виключенням є і нинішній 2021 рік.

– Із 1 квітня поточного року автоматично перерахують пенсії особам, які після призначення/попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати та набули не менше 24 місяців страхового стажу; набули менше 24 місяців страхового стажу, але після призначення/попереднього перерахунку пройшло не менше двох років, – роз’яснила Олена Корчака, начальник ГУ ПФУ у Вінницькій області.

Які особливості перерахунку у цьому році?

-У 2021 році перерахунок пенсійних виплат здійснюється за даними реєстру застрахованих осіб на підставі поданих страхувальниками звітів про сплату єдиного внеску. Але… Із 1 січня 2021 року законодавством передбачено щоквартальне подання об’єднаної звітності з ЄСВ і ПДФО замість щомісячного. Строки подання такої звітності — протягом 40 календарних днів після останнього дня звітного кварталу. Відповідно, станом на 1 квітня 2021 року обласне ГУ ПФУ не буде володіти даними про страховий стаж та заробітну плату за січень та лютий 2021 року.

Отже, автоматичний перерахунок працюючим пенсіонерам буде проведено з 1 квітня, але після надходження відомостей про сплату єдиного внеску за попередній квартал.  У травні 2021-го працюючі пенсіонери отримають перерахунок за два місяці — квітень і травень 2021-го.

Ірина ЗОНОВА