До редакції газети звернулись кілька родин з Вінниці , адже щодня живуть у страху бути похованими живцем. А все тому, що їхні квартири руйнуються просто на очах. Люди мешкають у центрі міста на Кропивницького 8, у будинку ще довоєнної забудови.

-Наш дім знаходиться в історичній частині міста і побудований 1933 року. Він на балансі як архітектурна спадщина, тут перепланування будь-які робити не можна. В нашому будинку купив одну з чотирьох квартиру Дмитро Машко і за його словами, веде ремонтні роботи. Але насправді там вже справжня перебудова, адже всередині зроблено підкоп під фундамент, хоча навряд чи хто перевіряв чи так можна взагалі. Дах знімався таким чином, що у сусідів повилітала штукатурка. Такий пил стояв, що дихати неможливо.

Спочатку, коли починались всі роботи, ми хотіли поспілкуватись з власником, всіх заблокував. Власник на зв’язок не виходить, з нами спілкуватись не хоче. Погрожує, що він адвокат, має всі зв’язки і нема йому управи! Жодних дозвільних документів у сусіда нема, хоча під нашим домом йдуть катакомби. Грунтові роботи заборонені, а вони копалися на два метри! Що тоді нам будинок піде під землю через чиюсь вседозволеність?! Ми вже звертались у всі відповідні інстанції, приходили голова ОДА, депутати, міська рада, архітектурне управління. Там однослівні – дозволів не видавали. Крім того, нам відповіли, що коли почнуть будувати другий поверх, то викликайте поліцію. – пояснила жителька будинку на Кропивницького Ірина Клименко.

Сам Дмитро Машко та його дружина, яка і записана у власниці, на зв’язок не виходить, на телефонні дзвінки журналіста теж не відповідає. У поліції відкрили кримінальне провадження за фактом самоуправства. Самі ж жителі Кропивницького кажуть – якщо станеться біда, їм житло ніхто не дасть. Як бути людям? –запитують вони.

Віталіна Трудько
Фото та відео Олексія Бойка