З 21 березня по 17 квітня тривала Всеукраїнська акція, ініційована Державним агентством лісових ресурсів України, «Створюємо ліси разом». До створення нових лісів долучилося багато жителів Вінницької області, у тому числі й підростаюче покоління. Разом із лісівниками ДП «Іллінецький лісгосп» до весняного висаджування лісу долучилися школярі та педагоги Погребищенської школи №1.

З лісівниками Погребищенського лісництва на чолі з лісничим Козачуком В.Б. садили майбутній ліс школярі та учителі школи. Але створювали не просто ліс, а захисні насадження (новий ліс) у меліофонді. Це землі, передані під заліснення.с.Білашки (Погребищенська територіальна громада). Це ділянка площею 5 га, яка буде заліснена цією весною. За участі дітей та педагогів було посаджено 2,5 га.

Перед початком посадки лісничий провів інструктаж із техніки садіння майбутнього лісу, розповів учасникам про особливості створення лісових культур у меліофонді. Показав дітям, як користуватися мечем Колесова, для чого кореневу систему сіянців змочують у розчині вологонакопичувача.

Садили тут дуб червоний та сосну звичайну – саме такі породи лісових дерев часто висаджують у меліофонді. Вони є невибагливими до грунтових умов та швидкоростучими. І не слід забувати, що зазвичай під створення нових лісів передають далеко не найкращі ділянки з точки зору родючості – це малоцінні, деградовані землі, які вийшли з сільгоспкористування. А у плані рельєфу – це крутосхили, балки, яри, ділянки з великим кутом нахилу, де родючий шар грунту вимивався або вивітрювався. Тому й садити, і доглядати тут молоді культури – нелегка справа. Але вона того варта, адже через десяток років на місці пустиря тут буде молодий і сильний ліс. А лісівники Погребищенського лісництва докладуть усіх зусиль, щоб ці новостворені рядочки стали повноцінними лісовими насадженнями.

Таким чином, лісівники з дітьми долучилися до збільшення лісового фонду області на ще одну лісову ділянку.

– Завдяки подібним заходам громада долучається до створення лісу, такі спільні посадки об’єднують людей, роблять суспільство ближчим до розуміння нелегкої роботи лісівників, – переконаний головний лісничий підприємства В.Пальченко.

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ