Повідомлення про чергове викриття групи «чорних лісорубів» на Вінниччині сколихнуло всіх!

Слідчі управління ГУНП у Вінницькій області, працівники управління стратегічних розслідувань у Вінницькій області ДСР НП України під процесуальним керівництвом Вінницької обласної прокуратури виявили, що група осіб одного із лісових господарств Вінницької області шляхом здійснення завищеної кількості порубки дерев цінних порід та подальшої їх реалізації через фізичних осіб-підприєм­ців та інших суб’єктів господарювання вчинила розтрату лісової продукції на десятки тисяч доларів.

Бійці КОРД провели на території Вінницької та Волинської областей спецоперацію, а поліція затримала зловмисників. За інформацією правоохоронців, до складу цього угруповання входили лісники з Вінницької області та бізнесмени. Відразу у двох областях правоохоронці провели 14 обшуків підпри­ємств та суб’єктів господарювання, домоволодінь, земельних ділянок. І виявили 285 колод кругляка дуба та 26 колод кругляка сосни. Вилучили кошти в сумі понад 65 тисяч доларів США, понад 122 тис. гривень 130 євро, 200 польських злотих. Крім того – ноутбуки, мобільні телефони, товаро-транспортні накладні з обліком деревини на її перевезення, «чорнові» записи обліку лісопродукції та її списання, печатки суб’єктів господарювання, носії інформації з персональних комп’ютерів, рахунки-фактури, договори ку­півлі-продажу деревини, бан­ківські картки, три вантажні та три легкові автомобілі, — повідомляють у поліції області.

Слідчі заходилися встановлювати всі обставини кримінальних правопорушень.

Начальник поліції Вінниччини Іван Іщенко розповів, що потім високоякісну лісопродукцію за підробленими документами із заниженим класом деревини збували на деревообробне підприємство на території Волинської області та навіть за кордон, а розрахунки проводили у готівковій та безготівковій формі.

За інформацією інсайдерів, до цієї справи могли бути причетними працівники Гайсинського лісгоспу. Ми поцікавилися у пресслужбі Вінницького державного лісового господарства, чи справді це так. Керівник пресслужби Станіслав Вовк розповів:

– Лісниками можна назвати працівників інших лісових установ. А те, що раптом заговорили про Гайсин – не випадково. Просто саме у Гайсинському районі викрили одного «бідного чоловіка», котрий не працює у лісгоспі, але причетний до цієї справи. І гроші, котрі увіковічені на фото, розкладали в нього на кухні. Тому почалися перевірки з Гайсинського держлісгоспу. Переглянули список контрактів та договорів, поцікавилися, хто скільки купує. Зрештою, такі перевірки відбуваються періодично у кожному держлісгоспі. Правоохоронці контролюють у наших держлісгоспах укладення договорів з різними фірмами, котрі купують на аукціоні лісоматеріал, це звична для нас процедура. Цей випадок ніяк не пов’язаний з кримінальною діяльністю Гайсинського держлісгоспу. Жодних претензій господарству правоохоронці не пред’явили.

Ілона ВАЛЬТЕР