Королю сатиричних романів Олегу Федоровичу Чорногузу – 85!

У цей день в Іванові, або, як ще кажуть місцеві, — Яневі, зібрались Чорногузові друзі та саджали алею рідкісних дерев… І на честь ювіляра, і на світлу пам’ять його коханої дружини Лідії.

Нині наш земляк — 85-літній письменник – після гамірного Києва переїхав до Іванова і натхненно будує у рідному селі творчий палац — «Лідин дім» у па­м’ять про спочилу дружину… Тут Чорногуз планує облаштувати родинний літературний музей…

— Видатний письменник повернувся до рідного Янева три роки тому. Поки що живе у батьківській хаті, але будує нову — садибу-музей. Завжди допомагаємо, чим можемо. На ювілей вітали усією дружною громадою — дитячі творчі колективи, циганський ансамбль. Ювіляру вручили орден — Почесного громадянина Іванівської територіальної громади! — повідомив голова Іванівської ОТГ Михайло Кулик.

Від всіх вітань, теплих слів, святкових віршів та квітів у день ювілею Олег Федорович аж просльозився…

А коли місцеві голосисті дівчата, в тому числі громада місцевих ромів, затягнули пісень на його слова, то жива легенда України і Вінниччини пообіцяла нам дожити до 100!

Ярина Чорногуз

Олег Чорногуз — дідусь всім відомої парамедика батальйону «Госпітальєри» Ярини Чорногуз, добровольця АТО. Саме вона в минулому році під офісом президента влаштувала акцію протесту «Весна на граніті» через мовчання офіційної влади з приводу загибелі на передовій фронтовиків під час так званого перемир’я… А ще Ярина відома тим, що демонстративно із подругою вийшла із рейсового автобуса, де звучала російська попса. Адже в той момент внучка Чорногуза їхала із похорону свого коханого — добровольця Красного, який загинув на передовій… Тоді цю «висадку» двох військових дівчат із автобуса засудила вся Україна. А Олег Чорногуз в інтерв’ю «33-му каналу» підтримав свою онуку та звернувся тоді до українців як моральний авторитет нації:

– Друзі, однодумці, українці!

Ми маємо отверезити президента Володимира Зеленського. Він має усвідомити, що Україна — це не «95 квартал», де жартують. Він має усвідомити, що в Україні йде війна довжиною понад 360 років з Московією, і ніколи не припиниться, поки всепланетарного убивцю Путіна і загарбницьку Московію не зупинить світ. Європа начебто втомилася від нас. А завтра може трапитися так, що вона згадає московські танки на вулицях Праги, Варшави, Будапешта… І кров, кров, кров безневинних людей! Невже так швидко забулося?! — сказав рік тому дідусь Ярини — відомий письменник родом із Вінниччини Олег Чорногуз.

—  Голос моєї внучки має прозвучати на весь світ. Її голос — це наш голос. І ми не можемо мовчати біля теплих конвекторів, пити каву і дивитися розважальні програми, якщо хочемо вижити в цьому складному світі. Це має зрозуміти і президент. Керувати державою — це не жарт. Далеко не жарт!!!

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ