Інцидент, який стався на початку лютого в багатоповерхівці на Замостянській, 37, прогримів на всю країну! Бо пізно ввечері на 102 звернулись його жителі й наляканим голосом повідомили, що їх 44-річний сусід Геннадій хоче підірвати дім, в якому живе! Ситуацію ускладнювало те, що в квартирі з потенційно озброєним і небезпечним чоловіком перебували його дружина та малолітня дитина. Як згодом з’ясувалось, сам Геннадій теж телефонував до поліції і хвалився, що зараз «бабахне»…

-У Геннадія вічно якісь проблеми то з законом, то з психікою. Постійно гулянки з товаришами по чарці, знущання над рідними. Квартира йому дісталась від тещі, яка теж трагічно пішла з життя. мабуть, вона якась проклята, – розповіли сусіди. – Той лютневий вечір ми не забудемо ніколи! Чоловік був нетверезий та скаржився на життя, він погрожував вбивством. Постійно наголошував, що має дві гранати і зараз себе підірве й інших. Ми всі прокинулись від криків посеред ночі. Довго не могли зрозуміти, що відбувається. Викликали поліцію, весь будинок евакуювали на вулицю. Ми вибігли з дому в чому були одягнені, хоча на вулиці було морозно. Внесли документи, домашніх улюбленців та дітей. Дехто навіть став казати, що то був замах на життя «вінтажної королеви» Міли Поворознюк, яка також проживає у цьому під`їзді. Вона одягається у стилі минулих століть, популярна за кордоном, та й у них з Геннадієм були сварки.

Через дві години перемовин поліцейським вдалося вмовити нетверезу дружину відчинити двері, і за силової підтримки бійців КОРДУ вони потрапити до квартири, в якій перебував зловмисник. Його затримали. Провівши обшук в квартирі, ніяких вибухонебезпечних предметів не виявили. Ніхто не постраждав. Згодом з’ясувалося, що 44-річний Геннадій раніше неодноразово судимий за майнові злочини, розбій, незаконне заволодіння автотранспортом та майже 15 років відбував покарання в місцях позбавлення волі. Після НП його забрали у СІЗО.

За злочин було відкрито кримінальне провадження – ст. 259 КК (Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності). Такий злочин карається ув’язненням терміном до шести років. Слідчі досить оперативно провели розслідування та передали справу до Вінницького міського суду.

Там з’ясувалось, що на утриманні Геннадія двоє неповнолітніх дітей, неофіційно він працював будівельником. На самому засіданні чоловік пояснив, що у всьому справді винні жителі будинку. І того дня дійсно був конфлікт, але не з сусідкою Мілою, а іншим сусідом…

-Я посварився з сусідом, у результаті чого виникла бійка. Моя дружина з даного приводу зателефонувала на лінію «102» та викликала працівників поліції, однак останні довго не їхали, – сказав затриманий під час свого останнього слова. – Щоб пришвидшити їх приїзд, зателефонував на лінію «102» та повідомив про підготовку вибуху квартири, в якій знаходився. Я зробив для себе висновки та щиро каюсь у вчиненому. Не позбавляйте мене волі.

Згідно характеристики квартального комітету, скарг на поведінку Геннадія від громадян будинку …не надходило. А сам він на диспансерному наркологічному обліку не перебуває.

Зрештою, Вінницький міський суд визнав Геннадія винним та призначив покарання у виді 2 років позбавлення волі. І разом з тим звільниі від відбування призначеного покарання з випробуванням, якщо він протягом іспитового строку терміном 3 роки не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обов`язки.

Віталіна Володимирова