86 – річна Параска Смаль з Вінниччини розповідає, що найважливіше при пологах в корови — це не панікувати. Адже так, як і людина, тварина має вроджену здатність народжувати.

‘’Пологи, зазвичай, приймала разом з чоловіком Іваном. Корова на господарстві була все моє свідоме життя, з дитинство і до 72 років. Худоба переважно народжує стояче, інколи лежаче. Пам’ятаю, одного разу, після того як отелилася, наша Аза ніяк не могла звестися на ноги. Ми злякались. Чоловік побіг до ветеринара. Той діагностував парез (параліч). Приписав лікування. Назви препаратів не пригадую. Але, як в нас кажуть, ‘’уколи’’ робили два тижні. Після цього корова почала вставати самостійно. Більше таких випадків не було. ’- розповідає бабуся. – Ветеринари наголошують на тому, що точної причини, парезу (паралічу) корови поки не відомо.

Припускають, що проблема може виникнути у зв’язку з поганою роботою щитовидної залози. Або ж з переохолодженням чи тривалим застоєм в стійлі. Зазвичай, якщо звернутися за допомогою відразу після того, як проблема виявиться, корову можна вилікувати. Передбачити чи проявиться проблема в майбутньому — неможливо.

‘’Починаються пологи з того, що відходять води. Тоді розривається навколоплідний міхур. Інколи ми з Іваном пробивали його самостійно, циганською голкою. Тоді на світ з’являється теля. Інколи його необхідно легенько тягнути за голову та шию руками. Сам процес триває не більше двох годин. Пригадую, що двічі виникла непроста ситуація. Перейми тривали більше двох годин, теля ніяк не з’являлося на світ. Дійшло до того, що за порадою сусіда-ветеринара, теля обхопили за шию та передні ноги мотузкою, лише тоді змогли його витягнути. Дякувати Богу, з ним все було гаразд’’- ділиться бабуся.- Після народження, теляті перетягують ниткою пуповину, дезинфікують спиртом та матері облизати голівку. Інколи, відпадає сама’’.

Параска Іванівна розповідає, що зазвичай теля від корови відлучала за місяць після народження. Для цього вона намочувала свій палець в молоці і давала тварині. Руку в той час плавно занурювала у відро і поступово виймала з рота тварини. Таким чином, теля звикало до годування не з вимені корови, а зі звичайного відра.

Валентина Лісова