Він розтазований на видному місці, на розі, під подвійним номером – Соборна, 74 та Театральна, 16. Донедавна ця класична будівля стояла у риштуваннях і вінничани щиро надіялись на те, що вічний ремонт нарешті закінчиться і життя тут відновиться.

Риштування забрали, утім вінничани побачили тільки злегка підретушований фасад. Зате всередині, в руїнах та подряпаних стінах живуть хіба що привиди минулого. А двері, затулені старим картоном – як портал до іншого світу…

Прибутковий будинок Фігмана та Хасіна – це одна з архітектурних пам’яток місцевого значення у нашому місті. Таким його було визнано розпорядженням ОДА у 1996 році. Спочатку тут було дві окремі історичні споруди, маєтки купців Фігмана та Хасіна .У 1913 році вони спільно з Ароном Ваксманом відкрили другий в місті ілюзіон (кінотеатр) під назвою “Експрес», котрий розташовувався на першому поверсі будинку Фігмана, з боку сучасної вулиці Театральної.
З 1924 року кінотеатр перейменували на “Червоні зорі” зі зрозумілих причин…

В 50-х роках будинки пережили реконструкцію, і їх об’єднали в одну споруду, добудувавши четвертий поверх.

Після війни тут були розташовані різні установи та відомства, а на першому поверсі працював магазин. Життя вирувало до тих пір, поки не зявилася «Книжка» і всі управління дружно переїхали туди.

А це приміщення обласна рада передає в оренду на 30 років фірмі “Райдуга”. Згодом всі орендні зобов’язання перебирає на себе правонаступник “Райдуги” ТОВ “Оспром”, котра займмається виготовленням лакофарбової продукції, мають офіс на Привокзальній. Для чого цій фірмі знадобився цей будинок у центрі Вінниці і досі ніхто збагнути не може. Утім, за іншою інформацією до оренди цієї будівлі має стосунок колишній голова обласної ради Сергій Татусяк.

Як би там не було, але на початку нового тисячоліття розпочалася і реконструкція цього будинку із влаштуванням мансардного поверху за проектом архітектора Басистого. Та згодом знову пішло щось не так, забракло грошей і роботи знову завмерли.

Договір оренди діятиме аж до 2031 року. Проте наразі ми з вами маємо одну з найбільш тривалих та безуспішних реконструкцій в центрі міста і чергову закинуту будівлю. Скільки це триватиме? Кому на руку те, що історичний центр Вінниці руйнується?

Тетяна Кондратьєва