“Я чесно сплачую податки!”… Ці слова — поширений бренд у країнах Заходу і США. Проводиш платні заняття з дітьми, здаєш житло в оренду, доглядаєш за немічними чи робиш ремонти в квартирах — за всі отримані кошти треба сплачувати податки у державний бюджет.

-В Україні у подібних випадках обов’язок сплачувати податки покладається на самих громадян. Вже кілька років підряд вони подають декларації до 1 травня. Далі податківці контролюють нарахування, сплату та своєчасне повернення коштів на податкову знижку, – пояснив Олег Мартинюк, заступник начальника ГУ ДПС у Вінницькій області.

– Ми володіємо великим інформаційним ресурсом щодо вінничан, які отримують неоподатковані доходи. Запрошуємо їх заповнювати декларації і самостійно сплачувати належні податки. Наші фахівці надають всі необхідні консультації, наша робота має позитивний результат, у цьому році подано на 3 тис. більше декларацій, ніж у минулому.

Протягом січня-березня 2021-го року у Центрах обслуговування платників задекларували свої доходи 11,3 тис. вінничан, з них 7,7 тис. зобов’язані були подати декларацію, а 3,6 тис. – скористались правом на податкову знижку. Нараховано до сплати ПДФО 17 млн грн., військового збору 3 млн грн. Підлягає поверненню ПДФО 10,2 млн грн., тобто, на 2,5 млн більше, ніж у минулому році.

Станом на 20 квітня 2021-го на Вінниччині 69 громадян задекларували доходи більше 1 млн грн., на аналогічну дату минулого року їх було 43.

Ірина ЗОНОВА