На сайті Кабміну України створено петицію “Введення в шкільну програму уроку з шахів” (№41/003865-21еп). Її може підписати кожен! https://petition.kmu.gov.ua/kmu/Petition/View/3865

У петиції зазначено:

– Шахи – одна з найдавніших логічних ігор, відомих людству. І сьогодні цю гру люблять у всьому світі. Заняття шахами сприяють розвитку у дітей та підлітків наукового мислення, пам’яті, логіки та інших корисних властивостей.

У 2012 році Парламент Євросоюзу ухвалив декларацію, спрямовану на просування в країнах Євросоюзу програми “Шахи в школі”. Пропонуємо Уряду України розглянути можливість запровадження в загальноосвітніх школах уроку з шахів.

Вінницькі тренери підтримують цю пропозицію. Ось як прокоментував створену петицію старший тренер відділення шахів МДЮСШ № 6 міста над Бугом, міжнародний майстер Володимир Вусатюк:

– Від уроку шахів у школі буде значна користь для дітей. Адже вони розвивають логіку, аналітичне мислення тощо. Це допоможе як у навчанні, так і у житті. Якщо шахи розглядати не лише як гру, але і як вид спорту, то він зміцнює характер і волю людини. Шахові спаринги дають хороший поштовх щодо розвитку психологічної стійкості.

Шахи допоможуть школярам відкривати свої приховані здібності. Коли вони побачать хист до цієї гри, зможуть розвинути свій потенціал на тренуваннях вже у спортшколах. Буде як в Китаї: чим більше займаються шахами дітей, тим легше відібрати серед них талановитих і сильних.

Фелікс ЖАНІН