Більшості мінеральна вода знайома як питна, у пляшках. Часто її попередньо насичують вуглекислим газом, який дозволяє зберегти сольовий склад, а значить. і лікувальні властивості води.

Найвідоміші мінеральні води Вінниччини «Барчанка» та «Регіна» давно відомі як цілющі. Утім, нам необхідно знати:

Занадто часте вживання мінеральної води (особливо лікувально-столової) може не допомогти в оздоровленні, а навпаки, нашкодити організму. Так, вона здатна порушити водно-сольовий баланс.

У багатьох країнах мінеральну воду можна придбати тільки в аптеці. Таким чином підкреслюють її лікувальні властивості, які можуть стати в нагоді далеко не кожному.

Згідно з дослідженнями, 5 склянок столової мінеральної води на добу на 45% знижують ризик раку товстої кишки, на 79% — рак молочної залози і на 50% — рак сечового міхура. Останнім часом мінеральна вода стала популярною в косметології. Вважається, що вмивання нею покращує кровопостачання, так як бульбашки впливають на шкіру і роблять своєрідний масаж.

Лікувальні властивості мінеральної води були добре відомі нашим предкам. Наприклад, її широко використовували у Стародавній Греції і Римі. Вона вважалася даром небес, тому плату за її споживання не брали. Зазвичай хворих лікували мінеральними водами жерці в храмах.