26 квітня в Україні – День чорнобильської трагедії. У Білорусі також відзначають День Чорнобильської трагедії. Цього дня 1986 року, о 1 год. 23 хв. на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний хімічний вибух, який спричинив руйнування частини реакторного блоку і машинного залу. Все сталося  через планове виключення реактора, що тривало 20 секунд і здавалося звичайною перевіркою електрообладнання. Проте через декілька секунд у результаті різкого стрибка напруги стався хімічний вибух, в результаті якого в атмосферу викинуто близько 520 небезпечних радіонуклідів. Сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році. Лише через два дні, після того, як у Швеції за рівнем радіації визначили, що в Україні мала місце техногенна аварія, уряд СРСР був змушений підтвердити цей факт, повідомивши, що катастрофа на Чорнобильській АЕС не становить жодної загрози для людей і навколишнього середовища.

Вибух був настільки потужним, що забруднення розповсюдилося на значні ділянки території Радянського Союзу, які наразі входять до складу Білорусі, України та Росії. За офіційними повідомленнями, відразу після катастрофи загинула 31 людина, а 600 000 ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожеж і розчищенні, отримали високі дози радіації.

Згідно з офіційними даними, радіоактивному опромінюванню піддалися майже 8 400 000 мешканців Білорусі, України та Росії, що перевищує чисельність населення Австрії.

Майже 404 000 людей були переселені, проте мільйони як і раніше живуть в умовах, коли залишкова дія, що зберігається, створює цілу низку небезпечних наслідків. 15 грудня 2000 року діяльність ЧАЄС як виробника електроенергії було припинена.

Чорнобильські пенсії на Вінниччині отримують понад 32 тисячі пенсіонерів.  З них більше 3 тис. осіб належать до 1 категорії, 2 тис. осіб – до 2-ї, 909 пенсіонерів мають 3 категорію. Кількість чорнобильців 4 категорії складає 26,3 тис.

Напередодні 35 річниці трагедії перший заступник голови ОДА Наталя Заболотна вручила символічний пам’ятний знак з цифрою «35» та альбом. Їх отримали представники Вінницького району. Вони проведуть заходи у своєму районі, під час яких чорнобильці залишать записи в альбомі про свою участь у ліквідації аварії та її наслідків у 1986 році. Потім передадуть альбом і пам’ятний знак сусідам з Хмільницького району, далі доставлять до Жмеринки, Могилева-Подільського, Тульчина, Гайсина.

За календарем віряни сьогодні вшановують пам’ять мучениці Фомаїди. Їй варто молитися, щоб позбавитися від блудної пристрасті. У народному календарі цей день називають Фомаїди медунки, адже починає цвісти медунка, і масово вилітають джмелі.

26 квітня іменини відзначають власники таких імен: Георгій, Дмитро, Марфа. Не забудьте привітати винуватців свята з Днем ангела!

Крім цього, 26 квітня увійшло до історії людства такими  подіями:

1457 до н. е. • Біля Мегіддо (нині — Ізраїль) відбулась битва між військами Давнього Єгипту, очолюваними фараоном Тутмосом III, і об’єднаною коаліцією васальних князів Північної Сирії, Палестини і Мітанії.

1514 • Польський астроном Миколай Коперник провів своє перше спостереження за Сатурном. На підставі цього і наступних спостережень він зробив висновок про геліоцентричний принцип побудови Сонячної системи.

1792 – на ранок цього дня французький інженер у Страсбурзі Клод Руже де Ліль склав бойову пісню для Рейнської армії. Із цією піснею на вустах 30 липня до Парижа увійшов Марсельський добровольчий батальйон. Пісня стала відома як “Марсельєза”, гімн Франції

1828 • У відповідь на відмову султана Махмуда II дотримуватись Акерманської конвенції 1826 року через російське втручання в антиосманське повстання у Греції Російська імперія оголосила війну Туреччині.

1840 • У Петербурзі за сприяння письменника Євгена Гребінки і поміщика Петра Мартоса вийшла перша збірка поетичних творів Тараса Шевченка «Кобзар», до якого увійшли 8 віршів і поем: «Перебендя», «Катерина», «Тополя», «Думка» («Нащо мені чорні брови»), «До Основ`яненка», «Іван Підкова», «Тарасова ніч», «Думи мої, думи мої, лихо мені з вами». Останнє прижиттєве видання «Кобзаря» містило вже 43 вірші і було першим, надрукованим за українським фонетичним правописом.

1863 – у петербурзькому Маріїнському театрі вперше виконана опера українського композитора Семена Гулак-Артемовського “Запорожець за Дунаєм”. Лібрето написав сам композитор, він також виконав партію Карася

1865 – на фермі у Вірджинії під час затримання поліцією був застрелений убивця президента США Авраама Лінкольна Джон Бут

1913 – у Києві відбулися похорони письменника Михайла Коцюбинського

1918 – німецьке командування розформувало війська “синьожупанників”, утворені в Німеччині з полонених українців

1933  В Німеччині створено таємну поліцію, гестапо, сформовану на основі політичного і розвідувальних відділів прусської поліції. Керував цим процесом Герман Герінг, в той час міністр внутрішніх справ Прусії.

1954  У Женеві за участю США, СРСР, Народної Республіки Китай, Франції і Великої Британії розпочала роботу конференція, покликана знайти мирне рішення конфлікту Франції і В’єтнаму в Індокитаї, який тривав з 1946 року. У липні Женевська конференція виробила свої рекомендації — Франція повинна була вивести свої війська з Північного В’єтнаму, контрольованого комуністами на чолі з Хо Ши Міном, сам В’єтнам тимчасово розділявся по 17-й паралелі, а на 1956 рік призначались президентські вибори і країна мала бути возз’єднана. Це був перший крок до вступу США у війну у В’єтнамі, котра розгорілась на початку 1960-х і тривала більше 10-ти років.

1956 – в СРСР на Московському заводі малолітражних автомобілів (МЗМА) почався масовий випуск автомобіля “Москвич-402”

1965 – указом президії ВР СРСР 9 травня (День Перемоги) оголошено неробочим днем

1966 • У Ташкенті відбувся землетрус силою 5,2 балів. Через невелику глибину епіцентру сила землетрусу на поверхні становила 8-9 балів, що привело до загибелі 8 людей і руйнації центральної частини міста — без даху залишилось більше 300 тисяч з півторамільйонного населення Ташкенту. Місто було відбудовано за 3,5 роки.

1985 • У Варшаві вищі партійні і державні діячі країн Варшавського договору підписали угоду про продовження терміну його дії на 20 років.

1989 • Найсмертоносніший у світовій історії торнадо вразив центральну частину Бангладеш — загинуло понад 1300 чоловік, поранено — 12 000, 80 000 втратили житло.

1991 – зірку футболу Дієго Марадону заарештували за зберігання наркотиків.

1994 • У Південно-Африканській Республіці пройшли перші міжрасові парламентські вибори. 62.65% з 22 мільйонів білих і чорношкірих виборців віддали перевагу партії Африканський національний конгрес (АНК), і 4 травня новий парламент обрав президентом ПАР лідера АНК Нельсона Манделу, який став першим чорношкірим президентом ПАР.

1994 • Недалеко від Токіо зазанав аварії аеробус A300-600 Тайванських авіаліній — загинуло 264 особи, вижило лише семеро.

1999 • Комп’ютерний вірус «Чорнобиль», написаний тайванським студентом Чень Інхао, вразив цього дня більше півмільйона комп’ютерів по всьому світу — була знищена інформація на жорстких дисках і пошкоджені дані на мікросхемах BIOS.

2001 • Підконтрольна Президентові України Леоніду Кучмі парламентська більшість відправили у відставку уряд Віктора Ющенка, який пропрацював лише 16 місяців. Голосуванню кучмівської більшості не завадили багатотисячний мітинг та численні підписи, зібрані на підтримку Ющенка і занесені у сесійну залу ВР у десятках ящиків. По суті, це були останні маніфестації в рамках акції “Україна без Кучми”.

Завдяки успішній реформаторській діяльності на посаді прем’єр-міністра Ющенко став достатньо популярним політиком і через три роки переміг під час драматичної президентської виборчої кампанії, відомої як Помаранчева революція.

2005 • Закінчилась 29-річна окупація Лівану — під міжнародним тиском Сирія відкликала військовий контингент чисельністю 14 000 чоловік.

Народилися:

• 1960 Роджер Тейлор, англійський рок-музикант (Duran Duran).

  • У 1900 році Чарльз Френсіс Ріхтер, американський фізик і сейсмолог, що розробив шкалу для оцінки сили землетрусів.
  • 1894 Рудольф Гесс, німецький політичний діяч, один з ідеологів нацизму, особистий секретар Гітлера (з 1925 р.), його заступник по партії (з 1933 р.).
  • 1890 Микола Костянтинович Зеров, український літературознавець, аналітичний критик, перекладач.
  • У 1889 році Людвіг Вітгенштейн, австро-англійський філософ, один із засновників аналітичної філософії і один з найяскравіших мислителів XX століття.
  • У 1812 році Альфред Крупп, німецький промисловець і винахідник, найбільший постачальник зброї своєї епохи.
  • 1765 —Емма Гамільтон (Емі Лайон), коханка британського адмірала Гораціо Нельсона.

Дочка коваля за походженням, у 1781 р. Емма стала жити з Чарльзом Гревілем, племінником свого майбутнього чоловіка. Через п’ять років Гревіль відіслав її до дядька на роль коханки як плату за свої грошові борги. Емма Гамільтон стала улюбленицею суспільства в Неаполі, де служив чоловік. Через два роки після весілля вона зустрілася з адміралом Нельсоном, стала його коханкою, народила від нього двох доньок.

Після смерті Гамільтона і  незабаром  Нельсона Емма стала спадкоємицею і чоловіка, й коханця, але швидко витратила всі гроші, потрапила за борги до в’язниці і померла у вигнанні без засобів до існування

  • У 1710 році Томас Рід засновник шотландської школи філософії «здорового глузду».
  • У 1575 році Марія Медічі, королева Франції з 1600 року. Фактично з 1610 до 1617 року.
  • У 1564 році Вільям Шекспір (точна дата народження невідома), видатний англійський драматург, актор і поет, хрещений цього дня.
  • 1319 —Жан II Добрий, король Франції (1350-64 рр.) з династії Валуа; син Філіпа VI, батько короля Карла V Мудрого.
  • 570 – народився пророк Мухаммед, засновник ісламу (за іншими даними – 20 квітня)

Померли:

1991 • Карміно Коппола, американський композитор, диригент; автор музики до фільмів свого сина, Френсіса Форда Копполи, “Хрещений батько: Частина 2” і “Апокаліпсис сьогодні”. Пом. 30 років років тому у 81 рік (нар. 11 червня 1910 р.).

1976 • Василь Ілліч Касіян, український художник, професор, академік.

У 1945 році Павло Скоропадський, український військовий і політичний діяч, гетьман України (1918). Походив із козацько-шляхетського роду. Засновником його був виходець з Уманщини Федір Скоропадський, який воював у війську Богдана Хмельницького і поліг під Жовтими Водами. Онук Федора Іван Скоропадський у 1708–1722 р.р. був гетьманом України. Павло Скоропадський народився у німецькому Вісбадені в сім’ї повітового предводителя дворянства. Виховувався у пошані до української старовини і культури. Закінчив пажеський корпус – привілейований навчальний заклад при царському дворі. Влітку 1917 року він українізував 34-й армійський корпус на Південно-Західному фронті (40 тис. солдатів і офіцерів). На з’їзді в Чигирині, де було задекларовано відновлення стану українських козаків, Скоропадського обрали почесним отаманом вільного козацтва. Під тиском Симона Петлюри Скоропадський змушений був залишити службу у військах, і зблизився з партією українських хліборобів-демократів. Близькі йому люди з І Українського (колишнього 34-го) корпусу і вільного козацтва утворили так звану «Українську народну громаду». Найдоцільнішою, на їх погляд, формою влади було гетьманство, а найкращою кандидатурою на гетьмана – Павло Скоропадський. 29 квітня 1918 року владу Центральної Ради було повалено, а Скоропадського було проголошено гетьманом. Чимало зробив гетьман для України – запроваджував українські державні, культурні та наукові установи, вводив українську атрибутику. Проте йому не вдалося зробити головного – подолати більшовицьку агітацію та опозиційні настрої в суспільстві, зумовлені автократичними методами правління гетьманської влади й невирішеністю аграрного питання. За гетьманства Скоропадського було відкрито близько 150 нових україномовних гімназій, у Києві та Кам’янці-Подільському створено два нові університети, засновано Національний архів та Національну бібліотеку, відкрито Українську академію наук. Утім, 14 листопада 1918 року, намагаючись зберегти владу, гетьман проголосив федерацію Української держави з майбутньою небільшовицькою Росією, що стало приводом до антигетьманського повстання 13 грудня 1918 року. Гетьманові довелося емігрувати до Німеччини. 16 квітня 1945 року під час бомбардування станції Платлінг поблизу Мюнхена Павло Скоропадський був смертельно поранений і 26 квітня помер у шпиталі монастиря Меттен. Похований у м. Оберсдорф у родинному склепі Скоропадських.

1731 • Даніель Дефо (Даніель Фо), англійський письменник («Робінзон Крузо») і публіцист. Пом. 290 років років тому у 71 рік (нар. 1660 р.).