На Вінниччині стихійні звалища ростуть, як гриби

У цей Страсний тиждень вінничани масово прибирають найбільше у місті Лучанське кладовище. Але якщо перед поворотом на цвинтар звернути ліворуч і проїхати метрів зо 300 прямо, можна потрапити у молодий, квітучий ліс. Зараз там дійсно казково. Всі первоцвіти буквально вистрибнули з-під землі і забивають дух своїми медовими ароматами. Гудуть джмелі, а голосисте птаство вітає весну.

Але пройти в ліс не так легко. Майже всю асфальтовану дорогу і узбіччя вздовж лісу перетворили на сміттєзвалище. Висипають, схоже, великими машинами. Бо тут і будівельні відходи, і побутове сміття, а якийсь, вибачте, бичара висипав самоскидом величезні пеньки від зрубаних дерев. І вигрузив їх просто на дорогу…

Ми звикли шукати крайнього і забувати про свою особисту відповідальність перед нащадками. Одначе цей сміттєвий бидлячий безпрєдєл уже не спишеш на «Руку Кремля». Прикро, але нація реально деградує. Адже вивіз ту гидоту під ліс ваш чоловік, ваш брат чи батько. І йому пофіг, що завтра його діти чи онуки навіть не зможуть зайти в той ліс. Або ж інший бидляк його візьме та вирубає. Вирубані Карпати, засмічені отрутою чорноземи, вода. Це все роблять українці, які прагнуть обдурити сусіда і заробити тридцять срібляників на зраді своєї рідної землі та своїх дітей і онуків

До редакції зараз звертаються десятки небайдужих людей, яких ще болить майбутнє нашого краю. Повідомляють, що з посадок зробили стихійні сміттєзвалища, у ярок за селом вивозять гнилий жом, там засипали відходами джерело, потруїли рибу, птахів… і, в результаті, людей – самих себе!

Ми, платники податків, утримуємо за свої гроші величезні владні апарати ОТГ, районів, області. У багатьох громадах голови собі поробили зарплати, як у міністрів, а порядку немає. Під Вінницею розплодилися справжі гнійники, і вони розростаються, а тим часом муніципальна поліція, на яку ми витрачаємо мільйони, розганяє бабусь із смаженими зернятами та пікетувальників, котрим не подобається, що область перетворюється на засмічений бидлятник. А чому ж вона не бачить те хамло, що везе своє сміття в ліс?

Тому замість шашликів усі до одного чиновники, а це тисячі людей, повині вийти на вулиці своїх сіл та містечок і прибрати за собою все, на що закривали очі цілий рік. Міністерські зарплати потрібно відробляти!

Анатолій Жучинський,
головний редактор газети «33-й канал»