Вчора минуло 35 років від Чорнобильської катастрофи. По особливому вшанували пам’ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС та тих, кому довелось покинути домівку, у селі Нові Обиходи Райгородської ТГ. Мітинг-реквієм, присвяченій цій даті, відбувся під час відкриття нового пам’ятного знаку, виготовлення та встановлення якого якого взяла на себе місцева влада. Він нагадує про подвиг і героїзм, сум, біль…

На заході були присутні голова Гайсинської РДА Людмила Головашич, голова Гайсинської райради Віталій Савчук, голова Райгородської ТГ Віктор Михайленко, староста сіл Нові Обиходи, Корівка, Коржів, Городниця Олександр Лазаренко, перша голова сільради с. Нові Обиходи Ніна Ковальчук-Мовчан.

– Село Нові Обиходи можна по праву вважати унікальним не лише на просторах Вінницької області, а й всієї України. Тут проживають люди, і відповідно вже їхні діти, які переїхали на Поділля із села Обиходи Житомирської області, – розповів Максим Задорожний, керівник відділу інформаційного забезпечення та внутрішнього політики Райгородської сільської ради.

– Коли утворилась Райгородська ТГ, куди входять і Нові Обиходи, й ми почали працювати, то було важко зрозуміти, як із 1993 року в селі, в якому живуть одні переселенці, не було ні одного пам’ятного знаку в зв’язку з цією трагедією, яка змінила тисячі людських доль. Навіть таблички ніякої не було. Тому за ініціативи голови Віктора Михайленка вирішили встановити меморіальний пам’ятний знак, аби вшанувати тих, хто загинув, вижив і загалом висловити шану всім тим, хто вимушений був у свій час залишити домівку та переїхати на Вінниччину.

Відділ інформаційної політики та внутрішнього забезпечення розробив макет, пам’ятний знак виготовлено з граніту. Встановили його біля школи у селі Нові Обиходи. Дуже приємно, що ця ідея об’єднала жителів села та старостат, які і допомогли встановити пам’ятний знак. Відтепер кожен, хто приходитиме сюди, пам’ятатиме про людей, які віддали свої життя і здоров’я за те, щоб ми жили сьогодні!

Для довідки: Історія села Нові Обиходи

14 вересня 1993 року перші десять сімей переселилися в новозбудоване село, яке ще не мало своєї назви. Тому дата 14 вересня традиційно відзначається, як День села.

Через Чорнобильську трагедію в 1986 році територія села Обиходи Житомирської області, Коростенського району була визнана зоною обов’язкового відселення.

Назву села ”Нові Обиходи” присвоєно Верховною Радою України 21 липня 1994 року.

Завдяки зусиллям тодішнього голови колгоспу Василя Мельника будівництво села Нові Обиходи було розпочато в 1990 році на землях Коржівської сільської ради (біля села Самчинці) з метою реалізації державної чорнобильської програми для компактного переселення жителів – 371 сім’ї села Обиходи Коростенського району, Житомирської області, потерпілих в наслідок Чорнобильської катастрофи.

Історія Новообиходівської сільської ради об’єднала історії та традиції поліського села Обиходи Коростенського району Житомирської області та подільського села Самчинці Немирівського району Вінницької області.

Першим сільським головою з 1994-1998 р. стала Ковальчук-Мовчан Ніна Йосипівна. Ніна Йосипівна зустрічала перших жителів новозбудованого села та докладала всіх зусиль, щоб люди не відчували себе чужими на новому місці.

У вересні 1994 року зусиллями будівельників та призначеного директора школи Усаченка Анатолія Михайловича, гостинно відкрила двері нова середня загальноосвітня школа І -ІІІ ступенів.

В 1996 році в новозбудованому селі Нові Обиходи було відкрито сільську бібліотеку.

Медичне обслуговування населення на території сільської ради, з першого дня утворення села, здійснює амбулаторія загальної практики сімейної медицини (головний лікар Терещук Ю.О.), персонал якої складається з 4 чоловік.

У 2012 році в приміщенні Новообиходівської ЗОШ І-ІІІ ступеня відкрито дошкільний навчальний заклад «Сонечко» на одну різновікову групу. Колектив дитячого садочка складається із 5 чоловік.

У період з березня по грудень 2015 року Новообиходівською сільською радою за підтримки Швейцарсько-українського проєкту «Підтримка децентралізації в Україні» ДЕСПРО реалізовано проєкт «Капітальний ремонт мереж водопостачання с.Нові Обиходи та с.Самчинці»

У межах проєкту побудовано 11,3 км водопровідних мереж та відремонтовано свердловину, внаслідок чого покращено якість життя мешканців громади.

Станом на 01.01.2017 року на території Новообиходівської громади налічується 323 домогосподарств (275 в с. Нові Обиходи, 48 в с. Самчинці). Проживає 738 жителі (в т.ч. с. Нові Обиходи – 657 чоловік, с. Самчинці – 81 чоловік). В підсобних господарствах громадян утримується  60 корів. Жителі сільської ради мають в користуванні до 100 одиниць транспортних засобів.

У 2017 році на території Новообиходівської громади було відкрито підприємство молокопереробне виробництво ТОВ «Вільсон» в с.Нові Обиходи та виготовляється проєктно-кошторисна документація на будівництво гідроелектростанції ПП «Західний торг» в с.Самчинці за межами населеного пункту.

Вікторія Снігур