28 квітня – Велика середа Страсного тижня Великого посту. У ніч з вівторка на середу перед Великоднем Ісус Христос відпочивав у Симона-прокаженого в Віфанії. В цей час в будинок прийшла блудниця Марія Магдалина і омила Спасителю ноги своїми сльозами, а голову – в знак любові до Нього. Ісус простив їй гріхи. Вчинок жінки уособлює покаяння, до якого може прийти будь-який грішник. У той же день учень Спасителя Іуда зрадив Учителя первосвященикам за 30 срібняків. За ці гроші в той час можна було купити невелику земельну ділянку в передмісті Єрусалима. Православна церква 28 квітня також вшановує пам’ять святого апостола Пуда. У народі день назвали Пудів.

У середу, 28 квітня, іменини відзначають Олександр, Андрій, Аристарх, Віктор, Леонід, Лук’ян, Мстислав, Сава, Севастян, Теодор, Трохим, Федір, Яків, Анастасія, Василина.

Цього дня у світі відзначаються: Всесвітній день охорони праці, (Ідея проведення Всесвітнього дня охорони праці бере початок від Дня пам’яті загиблих працівників, уперше проведеного американськими та канадськими трудящими в 1989 році в пам’ять про працівників, постраждалих або загиблих на робочому місці. Сьогодні більш ніж у ста країнах проводяться заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до невирішених проблем охорони праці.) День боротьби з харчовими відходами, День «деніму» (джинсів)

28 квітня увійшло до історії людства такими подіями:

1621 – українські православні священики на чолі з митрополитом Йовом Борецьким написали “Протестацію”, у якій обґрунтували правомірність відновлення православної ієрархії

У 1686 році Ісаак Ньютон представив Королівському товариству перший том своєї монументальної праці «Математичні початки натуральної філософії».

У 1784 році винахідники Б. Лонуа і Ж. Б’єнвеню у Франції продемонстрували першу офіційно визнану саморушну модель вертольота.

1814 – Наполеон відбув у заслання на острів Ельба

У 1847 році, слідуючи з Лондондеррі в Квебек, зазнав корабельної аварії британський вітрильник «Exmouth». Загинули 248 людей. 1852 – за статтю в “Московскіх вєдомостях”, присвячену пам’яті Миколи Гоголя, арештований Іван Тургенєв

У 1908 році була заснована Всесвітня асоціація есперанто (UEA).

У 1914 році в США був запатентований повітряний кондиціонер. Вперше про кондиціонер, як винахід, стало відомо в 1815 році, коли француз Жанн Шабаннес запатентував метод кондиціонування повітряного потоку та спосіб регулювання температури в будівлях. Незважаючи на перспективну ідею, її практичного застосування довелося чекати довго. Аж у 1902 році в США інженер-винахідник Вілліс Карріер зібрав першу в світі промислову холодильну машину для друкарні у Нью-Йорку. Починаючи з 1931 року, коли був винайдений безпечний для людського організму фреон, конструктори зібрали всі вузли та агрегати кондиціонера в одному корпусі. Так з’явилися перші віконні кондиціонери, далекі нащадки яких успішно працюють і в наші дні.

1943 – у Львові губернатор Галичини Отто Вехтер проголосив початок формування галицької добровільної дивізії.Згодом 14-та стрілецька дивізія СС “Галичина” стала І дивізією Української національної армії

У 1945 році були страчені італійський диктатор Беніто Муссоліні та його коханка Клара Петаччі. Їх розстріляли на околиці села Меццегра. Тіла Муссоліні і Петаччі були привезені в Мілан. На автозаправці біля площі «Пьяцца Лорето» (де 10 серпня 1944 року було страчено 15 партизанів-антифашистів) їх разом із тілами 5 інших розстріляних діячів фашистської партії повісили догори ногами. Після цього мотузки підрізали, і тіла деякий час лежали в стічній канаві. 1 травня Муссоліні і Петаччі були поховані на міланському кладовищі Музокко в безіменній могилі на ділянці для бідних. У Великдень 1946 року тіло Муссоліні було ексгумовано й викрадено трьома фашистами під керівництвом Доменіко Леччізі. Тіло було знайдено в серпні того ж року, проте залишалося непохованим упродовж 10 років через відсутність політичного консенсусу. Нині тіло Муссоліні спочиває у фамільній крипті в рідному місті Предаппіо. У 2011 році в Італії був створений документальний фільм «Тіло вождя», присвячений тому, що відбувалося з тілом дуче після смерті.

1947 – польська влада почала операцію “Вісла” з виселення українців Лемківщини та Холмщини на Західну Польщу

У 1947 році Тур Хейєрдал із п’ятьма товаришами вирушив у плавання на плоту Кон-Тікі від західного узбережжя Південної Америки до Таїті.

1953 – через півтора місяці після смерті Сталіна заарештований його син Василь, обвинувачений у розтраті

1956 – указом президії ВР СРСР із депортованих народів знято режим спецпоселення

У 1967 році американський боксер Кассіус Клей (в майбутньому Мухаммед Алі) був позбавлений права брати участь в поєдинках у зв’язку з його відмовою служити в армії США.

1968 – на екрани СРСР вийшла комедія Леоніда Гайдая “Діамантова рука”

1969 – відставка Шарля де Голля з посади президента Франції (після негативних результатів запропонованого ним референдуму про адміністративний устрій країни)

1988 – генсек ЦК КПРС Михайло Горбачов зустрічі з патріархом РПЦ оголосив про повернення церкві культових споруд

1990 – востаннє присвоєно звання маршал Радянського Союзу.
Маршалом став Дмитро Язов, який через рік увійшов до ГКЧП

У 2001 році відбувся політ першого космічного туриста – американського підприємця і мультимільйонера італійського походження Денніса Тіто.

2002 – в аварії гелікоптера Мі-8 загинув російський політик, губернатор Красноярського краю генерал Олександр Лебедь

2008 – при посадці на бурову платформу “Таврида” в Чорному морі розбився український гелікоптер Мі-8. 17 пасажирів і три члени екіпажу загинули

Народилися

1729 — Марко Полторацький, український співак (баритон). Козак Сосницької сотні Чернігівського полку. Дід Анни Керн.

1758 — Джеймс Монро, 5-й президент США.

1805 — Анрі-Огюст Барб’є, французький поет.

1865 — Микола Івасюк, український художник і педагог, автор відомого полотна «В’їзд Богдана Хмельницького в Київ»; репресований.

1868 — Георгій Вороний, видатний український математик, творець геометрії чисел, зробив значний внесок у розвиток сучасної інформатики.

1908 — Оскар Шиндлер, німецький бізнесмен, який врятував 1100 євреїв з табору Аушвіц під час Другої світової війни.

1916 — Ламборґіні Ферручіо, італійський бізнесмен, розробник автомобілів «Ламборґіні».

1924 — Баніоніс Донатас, литовський актор театру і кіно.

1928 — Петро Китастий, бандурист, заступник диригента Української капели бандуристів ім. Т. Г. Шевченка, батько композитора, співака, диригента, кобзаря, бандуриста, сопілкаря Юліяна Китастого.

1937 — Саддам Хусейн, іракський політичний діяч, президент Іраку (з 1979 р.), голова ради революційного командування, верховний головнокомандувач, генеральний секретар партії Баас, маршал.

1974 — Пенелопа Крус, іспанська кіноакторка.

1981 — Джессіка Альба, американська акторка.

Померли

1890 — Василь Лазаревський, український громадський діяч, белетрист. Як і його брати, Василь Лазаревський брав активну участь у долі Тараса Шевченка.

1949 — Григорій Мазур-«Калинович», член ОУН, хорунжий УПА, командир сотні «Месники-1» куреня «Месники» ТВ-27 «Бастіон» Військової округи-6 «Сян» групи УПА-Захід, розстріляний поляками.

Тетяна Кондратьєва