Уряд посилив вимоги до тих, хто хоче допомоги від держави, відтепер їх перевірятимуть два міністерства — Мінсоцполітики і Мінфін, – повідомляє Укрнет 28 квітня.

А от комісії, які розглядали виняткові випадки, ліквідували. Тепер, щоб отримати пільгу,  досить надати у соцзахист довідку, хто проживає із субсидіантом. Перевірити дані може соціальний працівник, прийшовши в будь-який час.

Заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко пояснив:

“Значна частина людей у ​​нас зареєстрована в одному місці, а фактично проживає або працює в іншому місці. Якщо це підтверджується документально, то ми просто на підставі цих документів можемо приймати рішення, без розгляду справи на комісії”.

Тепер соцслужба  буде вирішувати, чи надавати субсидію сім’ї, що мешкає на наднормативній площі. Для будинків – це понад 230 “квадратів”, для квартир — понад 130. Ліквідація комісій – не єдине нововведення. Вимоги для бажаючих отримати субсидії посилили.

Субсидію не дадуть, якщо на депозиті лежить 50 тис. грн. і більше, або ви зберігаєте кошти в цінних паперах, володієте кількома квартирами або автомобілями. Раніше Міністерство соцполітики не мало повного доступу до всієї цієї інформації, і знаходилися ті, хто свідомо брехав про свої статки. Щоб їх викрити, залучили Міністерство фінансів.

Заступник міністра фінансів Роман Ермоличев розповів:

“Є факти зловживання з наданням субсидій. Близько 830 осіб за минулий рік купили валюти на 139 млн грн. При цьому вони є одержувачами субсидій. Для звичайних громадян, для яких дійсно передбачається субсидія, нічого не зміниться”.

Оскільки всіх бажаючих отримати допомогу від держави будуть посилено перевіряти, з 1 травня субсідіантам потрібно заново подати всі документи. Це заява і декларація про доходи та витрати сім’ї. Через карантин їх прийматимуть поштою або онлайн.

Ірина ЗОНОВА