Щоб Росія не напала на Україну, нам потрібен негайно такий статус від США.

З Вінниці розпочиналось знищення 3-го в світі ядерного потенціалу і 43-ї Ракетної ар­мії. Тому це звернення до всіх депутатів від Вінницької області, зрозуміло, що думаючих і адекватних. Ініціюйте у ВР таке прохання до США. Бо в червні 2019-го в Сенаті зареєстрований законопроєкт про надання України статусу поза­блокового друга США. Але його прийняття не зможе відбутись без ініціативи України.

– Росія вже начебто відводить війська від кордонів України. Повномасштабний наступ — малоймовірний, – кажуть експерти. Але що вартує їх підігнати знову? Чи ввести спочатку в Білорусь і взяти Україну в смертельне кільце?

– Запам’ятайте, Путін скоріше дасть відрізати собі руку, ніж відпустить Україну, — пророче наголошував ще в 2014-му великий друг України, сенатор США Маккейн. — Бо з Україною Росія суперєвропейська держава. Без неї – просто східна країна.

Це було в його інтерв’ю «33-му» та іншим світовим ЗМІ на Майдані. І тому думаю, що ця фраза має стати девізом всіх, хто примирює, задобрює, присипляє, «убаюкує» і що там ще робить?.. ворога. Ніколи Путін не відступить від України сам. Його мають зупинити.

Як думаєте, ці люди хочуть бачити незалежною і процвітаючою Україну та її віру?

Ви чули нині основні меседжі роспропаганди? Україна вже пишеться в лапках як держава, тобто лекторат, «істинних віруючих» і 5-ту колону в Україні готують до «єдіной і нєдєлімой» з окраїною, де зараз Україна.

І нічого не зміниться! Бо є тисячі чому – ясних, як Божий день.

А тому будуть посилюватись диверсії, провокації, наступи бойовиків і протиукраїнська пропаганда. Робитимуть усе, щоб економіка не розвивалась, а Україна зубожіла і народ був невдоволений життям.

Щоб посіяти хаос та зневіру, окупант і далі буде проводити диверсійні масштабні операції. Якщо їм не «дрогнула» рука підірвати склади зброї у немовби дружній Чехії, труїти людей у Великобританії, убивати в Німеччині неугодних Кремлю, то що їх зупинятиме в Україні?

А багато інвесторів прийде в таку Україну?

Росія вибрала Україну як майданчик тиску на США та Європу за всі санкції, які проти неї вводять.

Отруєння Скрипалів, Навального, підрив військових складів у Чехії, Болгарії російськими розвідниками…

Я думаю, ми тепер мало сумніваємось, що слід таких же петрових–боширових і у катастрофі на Калинівських складах, як і 5-ти інших. Йшла масова зачистка зброї, призначеної для ЗСУ.

Україна стає епіцентром протистояння Росії та Заходу.

І нам треба бути готовими до такого сьогодення і завтра. Бо, за прогнозами експертів, Україна може стати членом НАТО через 5-7 років. ЄС — більше 10-ти… І то при оптимістичних прогнозах.

«І жах, і кров, і смерть, і відчай,
І клекіт хижої орди,
Маленький сірий чоловічок
Накоїв чорної біди.

Це звір огидної породи,
Лох-Несс холодної Неви.
Куди ж ви дивитесь, народи?!
Сьогодні ми, а завтра — ви».

Ліна Костенко

А зараз що? Трястись і чекати?

Тому найкращий і єдиний спосіб зменшити напругу і забезпечити Україні спокій – це Верховній Раді та Президенту вийти із пропозицією до США надати нам статус «Позаблокового друга США», який сьогодні мають 18 країн. Серед них Японія, Фінляндія, Пів­денна Корея.

Зрозуміло, що ми не повинні відмовлятись від плану вступу до НАТО, але це займе ро­ки. А нам же дали гарантії безпеки. Їх ми отримали ще за умовами Будапештського меморандуму і підписання Угоди про без’ядерний статус. Зокрема від США, Великобританії, Фран­ції, Китаю, Росії.

Знищення 3-го у світі ядерного потенціалу розпочалось з Вінниці, де розміщувався штаб 43-ї Ракетної арміі. Ми були очевидцями тих подій, і на наших очах розформували 10 найкращих дивізій Збройних сил України.

Середній вік скорочених високоосвічених солдатів та офіцерів сягав 38 років.

За оцінками експертів, ядерний потенціал, який ми знищили, розукомплектували та залили бетоном цілі підземні ракетні містечка, оці­нюється у більше як 600 млрд доларів. Це найбільша у світі самопожертва в ім’я миру саме України. І зробила вона це, бо повірила слову і діям найбільших у світі ядерних держав. Під Будапештським меморандумом стоять підписи президентів тих держав. Скажіть, ми маємо право після наведених фактів негайно звернутись до США і попросити надати нам такий статус?! Так! Чи не переконливі аргументи? Більш аніж переконливі.

То чого ми цього не робимо?

До речі, в законопроєкті про надання нам статусу «Позаблокового друга США», зареєстрованому у США, вказано, що його ми отримуємо до прийняття України в НАТО. Тому це розвіює твердження, що нас тоді туди не приймуть. Потужна проро­сійська колона протистоїть цьому всіма силами і засобами. Але ж ви не проро­сійська колона? Тому дійте негайно. Це перше і надважливе завдання для України і Вінницької області, кожного вашого виборця.

Переконана, що під цим зверненням підпишуться мільйони українців.

Тетяна Редько,
Заслужений журналіст
України