У руках люди тримали плакати: «Ми – за екологію Людавки», «Жмеринський район стане районом підвищеної небезпеки», «Ми проти заводу та сміт­ника у Людавському лісі». Люди заявили, що їх обманюють і замість обіцяного сміттєпереробного комплексу буде звичайне сміт­тєзвалище. Крім того, обурювались, що жодних громадських зборів не проводили і з ними не радились, хоча саме їм потім жити із забрудненими повітрям, землею та водою!

– На 21 квітня був призначений тендер Вінницькою міською радою на продовження будівництва комплексу по знешкодженню твердих побутових відходів. Наші інтереси полягають в тому, що не були проведені громадські слухання, не була проведена екологічна експертиза, — розповів нашому журналісту громадський активіст та міс­цевий житель Віталій Кабалюк.

Жителі Жмеринської ОТГ вимагали від депутатів та голови Анатолія Кушніра подати до суду Вінницьку міську раду

— Вони були сфальси­фіковані, і все будується на цих документах. Підрядники посилаються на те, що вони за­ймаються будівництвом ін­фра­структури. Але, як ми бачимо, на самому об’єкті знаходиться котлован площею 6 гектарів, в нього і мають скидати сміття. Проєкту самого заводу ще нема, ніхто його не може нам показати. Тільки наголошують, що шукають інвестора. Ця яма — це те, що найбільше бентежить людей. Не було б її, вони би там проводили собі комунікації, електрику, воду. Але шестигектарна яма – самі розумієте, які це об’єми сміття, і це в лісі та на березі річки, яка у подальшому впадає у Південний Буг.

Тож ми вимушені були взяти плакати і вийти під жмеринську мерію. Ми вимагали, щоб депутати та мер подали на Вінницьку міську раду до суду за те, що вона порушила закон. З кожного села було по кілька представників. Найбільшу увагу присутніх привернув знімок з квадрокоптера, де чітко видно, що котлован та яр ведуть до річки. Тож матимемо справжню екологічну катастрофу! Треба діяти, поки не пізно.

З мітингуючими поспілкувалися представники влади та силових структур. Народна депутатка Ірина Борзова, голова облдержадміністрації Сергій Борзов, міський голова Анатолій Кушнір та депутати обласної і міської рад обговорили разом з жителями села Людавка алгоритм дій та проблеми, які хвилюють міс­цевих жителів.

Цього ж дня на сесії Жмеринської міської ради було прийнято рішення сесії по створенню робочої групи з вивчення усіх порушень та ситуації, яка склалася навколо «сміттєвого об’єкта». До складу робочої групи ввійдуть депутати міської ради та бажаючі активні жителі громади. Мета робочої групи: досконально вивчити ситуацію, сформувати відповідний висновок, який розглянути на наступній сесії міської ради для прийняття подальших рішень.

Віталіна Трудько