За іронією долі, майбутнє дитячої бібліотеки ім Франка депутати обласної ради вирішили у День книги. Великому бібліотечному переселенню, про яке зі скандалами та суперечками вели мову протягом трьох років, – бути. Так було вирішено на останній сесії і поставлено крапку у довготривалих дискусіях. І вже невдовзі дитяча бібліотека ім. Франка з центру міста переїде до приміщення, де наразі розташована медична бібліотека, котра, у свою чергу, вибереться до «Тімірязєвки».

Питання реформації бібліотечних закладів виникло із появою у будівлі на Соборній музею української марки. Бо через брак площі лише для 10-15% музейних фондів знайшлось місце в нинішній експозиції, а оскільки у міській владі обіцяли, що закладу гарантовано розташування у центрі міста, то про переселення музею подалі від Соборної мова ніколи не заходила.

– Є ще й інший момент. Вінницькі активісти повідомили, що підприємцю Капусті, в котрого у власності чимало об’єктів у центрі міста, ще 2 лютого дали дозвіл на розміщення в готелі «Франція» залу гральних автоматів загальною площею 1000 кв. м. Згідно з законом, культурні об’єкти не можуть розміщуватись поряд. Тому й вирішено було бібліотеку прибрати. Вінницьку дитячу бібліотеку ім.Франка у центрі Вінниці з 1933 року виселяють уже вдруге, – розпо­відають вони.

— Вперше це зробили нацисти під час Другої світової, вдруге бібліотеку вже хотіли закрити 3 роки тому.  Ремонт у запропонованому приміщенні 1903 року забудови не робився з 2005-го, великих залів, де для цілих класів проводили заняття, немає. Купа маленьких кімнаток. В одній, найбільшій, замуроване вікно, бо там туалет. Стіна волога і в грибку. А ще у центрі було 800 кв. м, а у тій, куди переселяють, — 570 зі сховищем. Соромно, що зал гральних автоматів для Капусти став важливішим за дітей.

А тут саме дуже вчасно термін оренди приміщення вже добіг до кінця. Бібліотеку відразу ж «попросили» звільнити площу, але на захист стали батьки і вінницькі активісти. Вони створили петицію, в котрій просять міську владу продовжити оренду для дитячої бібліотеки. В короткий термін вона набрала необхідну кількість голосів. Бо хто, як не вони? Адже до того часу власник закладу – обласна рада – не переймалася пошуками іншого приміщення для дитячої біб­ліотеки.

І тільки то­­ді, коли запахло смаленим, в обласній раді народився план реформації бібліотек. Його суть полягала в об’єднанні.  Це дасть можливість створити єдиний бібліотечний простір. Принаймні так стверджує заступник голови обласної ради Ігор Івасюк. А заодно — покращити надання послуг, проводити більше заходів зі школярами. А ще біля нового приміщення дитячої бібліотеки на Льва Толстого планують встановити дитячий майданчик і провести благоустрій біля обох бібліотек. На сайті облради зазначають, що від дитячої та юнацької бібліотек вже надіслано звернення до Міністерства культури на підтримку такого об’єднання.  Що ж до облаштування зали гральних автоматів, то треба контролювати і не допустити того, щоб він там з’явився.

Під час сесії особливих запитань у депутатів не виникало. Тільки з подачі депутатів «Європейської солідарності» рішення доповнили виділенням додаткових грошей на ремонт приміщення і на облаштування пандусів для людей з особливими потребами. Але бібліотечний скандал ще довго обговорюватиметься у Вінниці.

Замість післямови. Український інститут книги оприлюднив дані про читачів книг. В Україні тільки 8% людей читають книжки. В Польщі читають 36%, в Італії — 56%. У Франції попри всі доступи до Інтернету друкована продукція – книги та газети – мають найбільшу довіру.  Які плоди пожинатиме влада від цієї реорганізації – побачимо згодом.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА
Фото Сергія Хіміча