157 людей звернулись до народного депутата від «Слуги народу» Ірини Борзової.

Ірина Борзова разом із депутатами Жмеринської міської ради від «Слуги народу» відвідали селище, поспілкувались з людьми та направили звернення на головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області.

«Ми разом з депутатами Жмеринської міської ради від «Слуги народу» будемо відстоювати права жителів Браїлова. Земля повинна належати людям, які на ній все життя пропрацювали. Вони повинні нарешті отримати ділянки для ведення особистого селянського господарства. Не можуть у село приїжджати чужі люди і отримувати землю, а місцеві залишатись ні з чим», — каже народна депутатка.

Місцева жителька каже, що в радгоспі пропрацювала 24 роки.

«Не знаю, як сільський голова записує людей на землю, якщо ми ще нічого не отримали», — каже жінка.

Історія з землею.

У 2004 році при затвердженні плану приватизації земель колишнього радгоспу працівниками СВАТ «Браїлівське» (правонаступник радгоспу) на зборах було прийнято рішення не розпайовувати всі землі між працівниками, а залишити частину земель у вигляді земель запасу та резервного фонду на території Браїлівської селищної ради для працівників, які з різних причин не підпали під процес розпаювання.

У 2010 році було завершено розпаювання радгоспу, а землі запасу та резерву сформовано за межами населеного пункту смт Браїлів. Працівники колишнього цукрового заводу та радгоспу подали заяви Браїлівському селищному голові на отримання земельних наділів до 2 га для ведення особистого селянського господарства з числа цих державних земель. Працівники заводу і радгоспу вели спільну діяльність по вирощуванню цукрового буряку.

З тих пір процесом роздержавлення земель запасу займався селищний голова. Він і проводив перемовини з СТОВ «АгроКряж» як орендарем даних земель. Але процес не рухався.

Через це в 2019 році працівники колишнього цукрового заводу та колишнього радгоспу створили громадську спілку «Хлібороб». На загальних зборах затвердили список претендентів на земельні ділянки з 157 осіб – колишніх працівників радгоспу та цукрового заводу.

Громадська спілка звернулась в головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області. Там видали наказ на виготовлення проєктів землеустрою щодо відведення ділянок зазначеним громадянам.

На початку грудня 2020 року для 93 громадян виготовлені проєкти землеустрою, погоджені, присвоєні кадастрові номери земельних ділянок і передані на затвердження ГУ Держгеокадастру. Іншу частину проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для 64 членів спілки «Хлібороб» направили на затвердження до Жмеринської міської ради.

«Документи по відведенню земель для 64 громадян вже подані на міську раду. Розглянути їх мають на черговій сесії. Сподіваюсь, що колеги з інших фракцій підтримають це рішення. Також чекаємо, що Держгеокадастр затвердить документи для інших 93 громадян. Справедливість має бути відновлена», — говорить депутат Жмеринської міської ради від «Слуги народу» Андрій Войтюк.