З 28 квітня у Вінницькій області проходитиме масова вакцинація осіб віком 65 років і більше та продовжується вакцинація осіб з І та ІІ етапів.

Про це на брифінгу повідомила перший заступник голови Вінницької ОДА Наталя Заболотна.

– Вакцина є! 26 квітня доставлено 13 700 доз AstraZeneca SKBio, якц Україна отримала в межах глобальної ініціативи COVAX безкоштовно. І це не остання партія, найближчим часом очікуємо чергову, – запевнила Наталя Заболотна.

До першого етапу відносяться:

– всі медичні працівники (лікарі, середній та молодший медичний персонал), які працюють в ЗОЗ де надають стаціонарну допомогу хворим на коронавірусну хворобу COVID-19;

– працівники мобільних бригад з вакцинації;

– всі працівники лабораторій, які проводять лабораторні дослідження на коронавірусну хворобу COVID-19;

– працівники екстреної медичної допомоги, включаючи водіїв.

До другого етапу відносяться:

– медичні працівники первинного рівня надання допомоги;

– всі працівники інших ЗОЗ, які не надають стаціонарну допомогу хворим на коронавірусну хворобу COVID-19 інших закладів охорони здоров’я незалежно від підпорядкування;

– соціальні працівники та інші працівники соціальної сфери;

– працівники системи громадського здоров’я;

– люди віком 80+.

Щоб вакцинуватись, потрібно записатись в чергу у сімейного лікаря з яким ви підписували декларацію, якщо не підписували – звернутись до пункту щеплення за місцем проживання. Для проведення вакцинації необхідно мати з собою паспорт та ідентифікаційний код!

– Звертаюсь до дітей чиїм батькам 65 років і більше. Візьміть це під свій контроль, зателефонуйте їх сімейним лікарям або в пункти щеплення та запишіть в чергу на вакцинацію!

В той же час звертаюсь до сімейних лікарів – зателефонуйте кожному з своїх пацієнтів та запросіть на вакцинацію! Це наш з вами спільний обов’язок! – зауважила Наталя Заболотна.

Інформації для тих, хто отримав першу дозу AstraZeneca/Covishield. Вакцина AstraZeneca-SKBio, вироблена в Південній Кореї, є ідентичною за складом і технологією виробництва та взаємозамінною до AstraZeneca/CoviShield, що виготовлена за ліцензією в Індії. Тому друге щеплення можна зробити вакциною AstraZeneca-SKBio.

Під час вакцинації в пунктах щеплення робота мобільних бригад не зупиняється. Вакцина CoronoVac – працює 9 мобільних бригад, нею вакцинуються:

– маломобільні групи населення та особи, які за ними доглядають;

– працівники освіти, які беруть участь в ЗНО.

Сімейні лікарі повинні самі зателефонувати своїм пацієнтам, які підпадають під ці критерії. Якщо цього не сталось потрібно звертатись в пункти щеплень або в ЦПМСД.

Цією ж вакциною, через 28 днів, мають вакцинувати 2 дозою.

Вакцина Pfizer/BioNTech – працює 2 мобільні бригади, вакцинуються:

– працівники та пацієнти інтернатних закладів для осіб похилого віку;

– працівники ДСНС;

– працівники прикордонних підрозділів.

Списки на імунізацію цією вакциною формуються виключно Департаментом охорони здоров’я та реабілітації Вінницької обласної державної адміністрації.

– Вакцинація безкоштовна! Якщо вам кажуть, що за вакцинацію потрібно заплатити, а ви підпадаєте до групи осіб з І та ІІ етапів чи вам 65 років і більше – звертайтесь до адміністрації місцевих ЦПМСД або в Департамент охорони здоров’я та реабілітації Вінницької обласної державної адміністрації, – наголосила Наталя Заболотна.

Людмила Поліщук