Прикро про це говорити, але за підсумками першого кварталу найгірше наповнення місцевих бюджетів серед усіх областей саме на Вінниччині.

– За всю новітню історію Вінницька область ніколи не займала останні позиції по наповненню бюджету. Як правило, це був найкращий показник, — заявляє голова Він­ницької ОДА 2015-2019 років. — Сьогодні змушені констатувати, що динаміка приросту доходів загального фонду місцевих бюджетів у Вінницькій області склала 6,7%. Для порівняння, по Україні це 12,2%. А ось у Дніпропетровській області динаміка приросту — 16%, і вони на першій позиції.

На Вінниччині спостерігається суттєве скорочення доходів від єдиного податку, який якраз формує місцеві податки та збори у новостворених об’єднаних громадах. Тому ситуація виглядає дуже непростою.

Коли формувався бюджет Вінницької області, прогнозувалося зростання доходів до +22% відносно минулого року. На сьогоднішній день ми маємо динаміку приросту +6,7%.

Це свідчить, по-перше, про затухання ділової активності на фоні інших областей України. По-друге, робота новостворених органів місцевого самоврядування і органів державної виконавчої влади по наповненню бюджетів є вкрай неефективною. Чомусь зараз в області говорять про те, що розподіляється, а не про наповнення бюджету.

Мене уже зараз турбує, як в області будуть здійснюватися виплати відпускних учителям у червні-липні-серпні. Тому що при такій динаміці доходів ми можемо мати в області дуже гостру проблему із соціальними виплатами.

З огляду на це потрібно починати роботу з бізнесом. І думати, як розвивати економіку. А не тільки – як поділити гроші.

— У чому ви бачите причини такої економічної ситуації на Вінниччині?

— Відбувається спад ділової активності у Вінницькій області в рази швидше, ніж в інших регіонах України — це перше. А другий фактор — втрачено адміністрування наповнення місцевих бюджетів. Ці дві причини накладаються одна на одну і, на превеликий жаль, Вінниччина, яка завжди була в лідерах, за підсумками першого кварталу має останнє місце в Україні.

Враховуючи те, що в основній мірі наповнення бюджету пов’язане з податком на доходи фізичних осіб, це серйозний дзвіночок в частині зменшення обсягів виплат зарплат, що неодмінно потягне за собою погіршення роздрібної торгівлі, зменшення рівня купівельної спроможності жителів Вінниччини найближчим часом.

— Вас можна вважати антикризовим менеджером, тому що ви керували Він­ницькою ОДА в часи активних бойових дій на Сході України. Займалися обороноздатністю Він­ниччини. А зараз усі проблеми в економіці списуються на коронавірус. Щоб збільшити наповнення місцевих бюджетів, потрібно не обмежувати роботу під­приємцям?

– Ця проблема виникла не через коронавірус. У Дніпрі теж ковід, але там приріст наповнення бюджетів значно вищий. Реформа децентралізації у Дніпропетровській області дозволила органам місцевого самоврядування почати наводити лад в системі земельних правовідносин. До речі, плата на землю там зросла на 59%. І завдяки цьому, зокрема Дніпропетровська область є лідером в Україні по зростанню доходів до місцевих бюджетів.

Що потрібно робити? Перш за все, варто зрозуміти, що вибори закінчилися, розмови закінчилися і саме час закотити рукави і працювати — допомагати новоствореним об’єд­наним громадам в адмініструванні наповнення дохідної частини місцевих бюджетів.

Людмила Поліщук