29 квітня православні віряни святкують Великий (Чистий) четвер. У цей день вшановується Таємна вечеря, обмивання Ісусом ніг Його учнів, молитва Христа в Гефсиманському саду і зрада його учня Юди.

З Чистого четверга і до самого Великодня в храмах згадують земні страждання Христа перед його розп’яттям. У церкві відбувається читання 12 Страсних Євангелій, де йдеться про страждання Ісуса перед стратою.

У Великий четвер належить дотримуватися посту. При цьому, навіть готуючи великодні частування, не можна знімати пробу зі страв. Не розпочинають приготування їжі до прибирання і обмивання. Не можна що-небудь позичати і віддавати з дому в цей день – можна віддати свій достаток і спокій. Якщо перерахувати всі гроші в будинку три рази – сім’я буде в достатку в цьому році. Хороша сонячна погода в Чистий четвер віщує, що залишок весни буде теплим. Якщо день дощовий – до самого літа буде дощити.

За календарем віряни сьогодні вшановують пам’ять Мучениць Агапії, Ірини, Хіонії, а також Хариєсси, Ніки, Галини. Окрім того, в цей день відзначається народне свято під назвою Аріна – “увірви береги”. Сьогодні, відзначають Всесвітній день танцю, а також День футболу в Україні. День пам’яті всіх жертв застосування хімічної зброї

29 квітня, іменини відзначають власники таких імен: Галина, Ірина, Леонід, Роберт та Богуслав. Не забудьте привітати винуватців свята з Днем ангела!

Цей день увійшов до історії людства такими подіями:

1429 — у ході Столітньої війни французькі війська під керівництвом Жанни д’Арк у битві за Орлеан

1648 — початок битви під Жовтими Водами. 12-тисячний передовий загін поляків зустрівся з об’єднаними козацько-татарськими 9-тисячними силами.

Козаки підійшли під самі польські шанці, підкопалися, попідвозили гармати, порох та почали приступ. Але поляки мали сильнішу артилерію й відбили напад запорожців. Тоді почалася тривала позиційна боротьба, що завершилася перемогою козаків 16 травня

1661 — китайські війська захопили острів Тайвань.

1707 — окремий шотландський парламент було ліквідовано, тож Шотландія об’єдналась з Англією у Королівство Великої Британії.

1770 — британець Джеймс Кук вперше висадився в Австралії.

1882 — у Берліні запрацювала експериментальна лінія тролейбуса, яка стала першою у світі. Її звела компанія Siemens & Halske, яка сьогодні зветься Siemens AG.

1897 — британський фізик Джозеф Джон Томсон відкрив електрон.

1913 — Гідеон Сундбек запатентував застібку-блискавку із зубцями

1915 — початок боїв загонів УСС з російськими військами на горі Маківці в Карпатах., де Українські січові стрільці тримали оборону перед російськими військами.

Бої тривали до 2 травня, після чого російські окупанти почали відступ.

1918 – у Києві відбувся державний переворот: УНР повалено за сприяння німецьких військ, влада перейшла до Павла Скоропадського, якого обрали гетьманом Української держави на Хліборобському конгресі.

Всеукраїнський з’їзд хліборобів-власників відкрився об 11-й годині в київському цирку. На нього прибули 6432 уповноважених від восьми українських губерній; загалом у з’їзді взяли участь близько 8 тис. осіб. У процесі роботи делегати розкололися на два табори. Селяни – дрібні власники вирішили відкрити окремий з’їзд хліборобів-демократів. Головне розходження полягало в тому, що хлібороби-власники не визнавали Центральну Раду, а дрібні власники з цим не погоджувалися. В одній із лож з’явився Павло Скоропадський. Голова зборів запропонував обрати його гетьманом. О 4-й дня хлібороби-власники обрали Скоропадського гетьманом всієї України. Центральну Раду і Малу Раду оголосили розпущеними. Потім делегати рушили до Софійського собору, де єпископ Никодим благословив і помазав гетьмана.

Увечері наказом міністра внутрішніх справ “до особливого розпорядження” було припинено видання газет “Відродження”, “Боротьба”, “Нова рада”. Редактору газети А. Ніковському запропонували увійти до уряду, але він відмовився

1918 – у Петрограді створено кінокомітет союзу північних комун, надалі відомий як студія “Ленфільм”

1919 – спроба перевороту в УНР, вчинена генерал-хорунжим Володимиром Оскілком у тодішній столиці – Рівному – за підтримки Української партії соціалістів-самостійників і Української народно-республіканської партії. Учасники державного перевороту вимагали скликання Установчих зборів та усунунення Симона Петлюри від керівництва військовими справами. Крім того, Оскілко надіслав своїх представників до Польщі з метою ведення мирних переговорів. Були арештовані голова уряду Борис Мартос, керівник МВС Ісак Мазепа, більшість інших петлюрівських міністрів. Однак главу УНР Петлюру арештувати не вдалося – він перебував не в Рівному, а на залізничній станції Здолбунів. Арешт Петлюри Оскілко довірив великому загону кінної гвардії на чолі з отаманом Семеном Гризлом. Повстанці сподівалися, що у Здолбунові ніхто не знає про заколот. Але як тільки Гризло наблизилися до станції, загін оточили вірні Петлюрі підрозділи. Командир загону вирішив не приймати бою і повернувся до Рівного.

Незабаром 27-річний генерал-хорунжий Оскілко, один із лідерів УПСС, повторив спробу заарештувати Петлюру, надіславши до Здолбунова один iз кращих своїх загонів на чолі з отаманом Білоусовим. Але їх знову спіткала невдача.

Тим часом Рівне атакували частини корпусу Січових стрільців Євгена Коновальця, загони петлюрівської польової варти й один бронепотяг. На десяту годину ранку 30 квітня переворот Оскілка зазнав повної поразки. Оскілку та деяким його соратникам вдалося втекти з Рівного. 12 травня отаман здався представникам польської влади

1918 — Чорноморський флот у Севастополі підняв українські прапори

1935 – на британських дорогах уперше з’явилися світловідбивні пристрої типу “котяче око”, придумані винахідником із Йоркшира Персі Шоу

1939 – беспосадковий переліт Москва-США радянських льотчиків Коккінакі та Гордієнка

1945 – в оточеному радянськими військами Берліні в підземному бункері імперської канцелярії взяли шлюб Адольф Гітлер та Єва Браун

1945 – американські військові звільнили в’язнів концтабору Дахау

1975 – У Донецьку введена в дію найглибша в СРСР шахта імені Скочинського (1200 м)

1975 — останні американські війська залишили В’єтнам.

1982 — населення Китаю перевищило позначку у мільярд осіб.

995 – у Биківнянському лісі біля Києва відкрили пам’ятник жертвам репресій 1937-1941 р.р.

1997 – набула чинності Конвенція про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та її знищення

2000 – Німеччина передала Росії фрагменти Бурштинової кімнати

2011— весілля принца Вільяма та Кейт Міддлтон.

Народилися

1727 — Жан Жорж Новер, французький хореограф, реформатор балету. Саме його день народження обрали для святкування Міжнародного дня танцю.

1785 — Карл Дрез, німецький винахідник, який відкрив друкарську машинку та велосипед.

1875 — Рафаель Сабатіні, всесвітньо відомий англомовний письменник італійського і англійського походження.

1897 — Георгій Шпагін, російський конструктор зброї, який створив кулемета ППШ.

1958 — Мішель Пфайффер, американська акторка (Заміжня за мафією, Малавіта, Чаклунка: Володарка темряви).

1970 — Ума Турман, американська акторка (“Вбити Білла”).

1987 — Сара Еррані, італійська тенісистка.

1989 — Домагой Віда, хорватський футболіст.

Померли

У 1980 році Хічкок Альфред, англійський кінорежисер, автор класичних фільмів жахів – «Психо», «Птахи», «39 кроків».

У 1951 році Людвіг Вітгенштейн, австро-англійський філософ, один із засновників аналітичної філософії і один з найяскравіших мислителів XX століття.

У 1768 року Георг Брандт, шведський хімік, відкрив хімічний елемент кобальт.

Тетяна Кондратьєва