Ще у грудні-січні тут місцеві жителі та туристи збирали у лісі фламуліни (зимові опеньки), гливи (вєшенки), а сьогодні – кладуть до кошиків перші весняні грибочки – зморшки. Кажуть – що може бути кращим, ніж походити  лісом, подихати чистим повітрям та відчути радість кожного грибочка!

– Безводне – це дійсно унікальне село, саме тут народилась легендарна Ніна Гнатюк, яка недарма писала, що у «долонях світу загубилося Безводне». Воно дійсно загубилось, бо далеко від райцентру, нема добрих доріг і кругом багато лісів. А ще є печери, козацька криничка та неймовірно працьовиті люди! Грибний сезон там триває майже цілий рік, – розповідає  Мирослава Марченко.

Готувати зморшки просто. Це слід робити так: ретельно вичистити від піску та дрібненьких гілочок. Згодом варити 10-15 хвилин у підсоленій воді, яку слід одразу злити. Згодом ще раз залити гриби теплою водою і варити 10 хвилин. Опісля підсмажити на олії з цибулею, заправити домашньою сметаною.

Ще однією цікавою особливістю весняних грибів є те, що їх часто сушать, подрібнюють на порошок, який є чудовим ароматизатором для супів, салатів, гарнірів. У багатьох країнах світу до зморшків ставляться з великою пошаною, наприклад, в Америці їм надали статус «королів грибів». У США на банкеті, який влаштовується до відкриття щорічного з’їзду американських мікологів (фахівців з грибів), в меню обов’язково присутні відварені зморшки. З середини XIX століття німці і французи вирощують зморшки в старих садах і парках під яблунями.

За кордоном весняні гриби — справжній делікатес, який за смаковими властивостями прирівнюють до трюфелів. Коштує кілограм зморшок від 150 доларів або від 100 євро за кілограм.

Віталіна Володимирова