Потім поліція забрала у ветерана АТО орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеню і склала протокол про штраф. А 29 квітня інший війни на Сході – Олександр Грамарчук – заявив, що відмовляється від своїх нагород!

-У свій час під час війни я мав мрію допомагати ветеранам у їх реінтеграції після повернення додому. Але не полишав думки, що об’єднання ветеранів допоможе нам будувати потужну державу. Спочатку мені надали честь очолити одну з молодих ветеранських організацій, але я нічого практично не зробив для залучення в неї нових членів, оскільки не мав чіткого розуміння, чим ми маємо займатися. Це було в переломний момент для України. Відбулися одні вибори, інші, я також боровся на них. Але ми отримали народний вибір.

Я прийняв рішення передати свої нагороди тим громадським організаціям, що мене подавали на нагородження. У разі відмови готовий передати у музей, який їх збереже і не переплавить на металолом, оскільки це людська шана і повага, якою я не маю права нехтувати. Краще позбутися цих нагород раніше. Якщо хоч один з тих, хто нагороджував, посіяв сумнів, то варто повернути все людям. Тоді ніхто не дорікне мені, що я якусь медаль отримав незаслужено. я продовжую робити те, що вмію робити. Але якщо на мене покладає хтось зайві надії і нагадує про сторонні обов’язки, то саме цим вчинком ці обов’язки я відсікаю, залишаючи честь і власну совість. Повертаю незаслужене. Якщо не виправдав ваших сподівань, щиро прошу вибачення.

На запитання нашого журналіста більш детально прояснити ситуацію, Олександр Грамарчук повідомив, що поки що не готовий і це його особистий біль.

Зазначимо, що про бійця «Грома», який є сином відомої журналістки з Гайсина Тамари Грамарчук, ми вже розповідали у газеті «33 канал». За 20 років служби на мирній території й на передовій він замість мільйонів заробив повагу та авторитет, пішов та повернувся з війни у званні майора. Більше року тому Олександр оголосив окупанту справжню інформаційну війну. М’ясні консерви, на які воїн з позивним Гром клев етикетки «Сепар в сметані», «Сепар в олії» та «Снєгірь православний», розлітались як гарячі пиріжки.

Навіть відома російська пропагандистка Ольга Скабєєва на своєму ток-шоу розповіла про консерви, назвавши їх «повним ідіотизмом».Грому присвятив програму і кремлівський пропагандист Володимир Соловйов, заявивши, що це «бандеровский фашизм». Олександр пробував себе у парламентських виборах від «Європейської солідарності» від округу №17, але програв Миколі Кучеру. З армії він пішов, заявивши, що «бути представником армії, яка відступає, я не хочу». І почав успішно працювати на інформаційному полі проти Кремля…

Віталіна Володимирова