Найбільший дефіцит агрономів та інженерів.

Сільське господарство стрімко підіймається. Вінниччина стає житницею України. Середня зарплата там тепер 25,4 тис. грн. Але працювати треба із 4-ї ранку і без вихідних. Таке воно, сільське господарство.

Десятиліттями праця у так званих колгоспах вважалась непрестижною.

Батьки із сіл намагались зробити все, аби діти поїхали у місто, бо там набагато кращі зарплати і рівень життя. Аграрні вузи були менш популярні за медичні і педагогічні.

Якщо і йшли в сільське господарство, то перевагу надавали професіям бухгалтерів та економістів.

І ось стрімке зростання прибутків у сфері сільського господарства засвідчує: Україна все більше перетворюється на аграрну країну. Експорт і попит на сільськогосподарську продукцію за кордоном із України зростає. Найкращі у світі землі манять все більше інвесторів. І через 10-20 років, через прогнозований голод у Африці, де населення стрімко зростає, Україна займе надійне місце стратегічних країн, які забезпечуватимуть продуктову безпеку у світі.

Остання соціологія показує: середня заробітна плата в категорії «Сільське господарство» для фа­хівців середньої ланки і робітничих спеціальностей становить 25,54 тис. Про це передає agroportal з посиланням на grc.ua.

Кваліфікований працівник з великим досвідом практичної роботи, але без вищої освіти, може отримувати і більше.

Наприклад, доярка, яка колись заробляла невеликі гроші, чи комбайнер тепер отримують в деяких підприємствах відповідно 25-60 тисяч в місяць.

Зараз у країні у 11% вакансій, які існують у сільському господарстві, пропонується зарплата від 43,1 тис. грн.

«Найчастіше це вакансії агрономів та інженерів (потрібна вища освіта) або сезонних працівників за кордон (у типовому описі вакансії за кордон вказано, що вища освіта не потрібна, бажано, але не обов’язково знати англійську або польську мови, обов’язкова наявність попереднього досвіду подібних робіт від року)», — уточнюється в повідомленні.

У працівників на початковому рівні або з невеликим досвідом роботи в категорії, заробітна плата становить 18,4 тис. грн.

47,7% вакансій пропонується оплата — від 13,1 тис. до 15,9 тис. грн на місяць Але частина працівників категорії можуть претендувати і на більш високі оклади. Наприклад, зоотехніки (випускники технікумів, без досвіду роботи) можуть претендувати на оклад від 21,6 тис.

Найчастіше працівників в агросферу шукають: у Києві (22%); Дніпрі і області (18%); Черкасах і області (7%); Львові та області (6%); Запоріжжі і області (6%).

Схоже, сільськогосподарські вузи скоро обженуть інші за популярністю.

Андрій Власенко