Розкішні коси до пояса мають Марія та Дар’я Іванови з Вінниці. Вони — сестрички-двійнятка

Навчаються в школі №32 у першому класі. Також відвідують перший клас Вінницької дитячої школи мистецтв, музичне відділення, клас бандури. Дівчатка — дуже творчі та всебічно розвинені. Полюбляють малювати та гратися у різні ігри. У них талановита мама-вихователька, яка дуже любить і вміє виплітати різні зачіски.

Саме вона навчила їх, що довга ко­са — це окраса та гор­дість кожної україночки. А любов та турбота — головний секрет розкішного волосся, яким нагородила природа сестричок.

У мальовничому місті-курорті Хмільнику живе 11-річна красуня Юлія Самолюк

Навчається дів­чинка в КЗ «ЗОШ   I-III ст. №4». Вона старанна, привітна, має гарні успіхи у навчанні. Захоплюється вишиванням бісером, танцями, малює і робить поробки з паперу.

— На сьогодніш­ній день Юля має зріст 163 см, довжина її кучерявого волосся 130 см. Дивишся і милуєшся красою україночки, адже з давніх-давен цінувалась природна краса, — розпо­відає мама дів­чинки. — У народі кажуть: «Коса — дівоча краса». Це не просто слова, тому що довге волосся потребує ретельного догляду. Миємо тільки теплою водою з шампунем, розчісуємо лише одним гребінцем (іншими просто неможливо). Сушимо тільки природним шляхом. Полюбляємо духмяні трави. У щоденному побуті волосся заплітаємо, особливе захоплення в оточуючих викликає п’ятипрядева коса. Цінуймо звичаї і традиції нашого величного і незламного народу, пам’ятаймо своє коріння, коли наші бабусі мали розкішне волосся, адже це так красиво.

Вікторія Микитюк