Це взагалі якесь дежа вю. Чому це житель Вінниці, платник податків, на чиї гроші утримується вся ця орава службовців, повинен через суд вимагати відкриті дані, що стосуються діяльності влади?! У Вінниці дійсно вже прихопили майже всю комунальну землю.

У тому числі і в заповідних зонах. І продовжують вихоплювати клаптики приватних ділянок, забудовуючи їх триповерховими котеджами. При цьому усе навантаження по водогонах, каналізації, електриці та газу лягає на вже існуючі, малопотужні комунікації. До того ж на цих вузеньких вулицях у приватному секторі мають розміститися сотні приватних автівок, бо прибудинкових територій майже немає.

Тобто влада свідомо створює у «найкомфортнішому для життя місті» просто нестерпні умови для проживання вінничан. Зі смердючими забитими вузькими каналізаційними трубами, перебоями з електрикою та газом і постійними заторами на вулицях. Для прикладу, можна подивитися на постійну калюжу з нечистот по вулиці Академічній, де встромили дві додаткових багатоповерхівки. А по вулиці Пирогова, біля «Кредобанку», де будується черговий офісний центр за типовим проєктом, будівельники запросто відпанахали півтора метра дороги. І загородили її парканом, хоча тут тисячі автівок не можуть роз’їхатись. Кому таке дозволено?

Таких випадків сотні по місту. І люди вже між собою говорять, що всі ці ділянки прихопили чиновники міськради та наближені до них депутати. Причому все це їм дісталося майже задарма. Тому громада й вимагає звіту від міського голови та депутатів про ці земельні оборудки. І якщо влада приховує від платників податків таку інформацію, то значить там є зловживання. І цим вона порушує Конституцію України. І до чого тут штраф, це уже кримінальна відповідальність. Отже, громада має право знати, як і ким розкрадається, чи на яких умовах і кому роздається земля, що належить їй, і за виручені від якої гроші має покращуватись благоустрій міста.

Зрештою, має бути справедливий розподіл вільних ділянок. Пільговики отримують згідно з пільгами, юридичні особи – через аукціон. Кожен, хто має право – строго по закону. І по кожному випадку продажу чи іншого способу відчуження ділянки комунальної власності має бути відкрита інформація. І це вже не лише справа активістів, а й правоохоронних органів. Всі чиновники наймаються громадою і їй підзвітні. Чи, може, Вінницьку міську раду вже втаємничено приватизували впливові особи, як це зробили із комунальним під­приємством, що за свій процент виписує вінничанам рахунки за комунальні послуги?

Європейська стратегія – це рух до прозорої влади без корупційних схем. Це рух до демократії і соціальної справедливості. Якщо після наших майданів і революцій, страшних втрат на Донбасі влада знову обдурює громадян і влазить у дерибани, то для чого тоді всі ці жертви? Міняємо вектор на азійський, і — вперед до диктатури, начальників та дурнів, у януковські обійми до східного брата. А наживатися на смертях патріотів, які забезпечили Вінниці мирне життя – це не просто цинічно, це – на десять порядків нижче людської гідності. Невже наші новообрані слуги народу такі аморальні?

Іван Григорович,
вінничанин