Із закінченням опалювального сезону АТ «Вінницягаз» проводить інвентаризацію показань газових лічильників споживачів. Контролери компанії працюють по всій області. Щоденно знімають показання приладів обліку у 5-7 тисяч домогосподарств. Загалом мають обійти близько 460 тисяч споживачів.

Про те, як це відбувається і для чого, поговоримо з контролером Вінницького відділення АТ «Вінницягаз» Наталією Уривською.

– Пані Наталіє, з чим пов’язане проведення інвентаризації показань лі­чильників газу?

– На практиці часто мають місце розбіжності між показаннями на газових лічильниках споживачів та нарахуваннями. Після закінчення опалювального сезону проводимо зняття контрольних показань лічильників споживачів, щоб усунути такі розбіжності та привести дані у від­повідність з реальним споживанням газу.

– У чому полягає робота контролера «Вінницягазу»?

– В першу чергу — це зняття контрольних показань газового лічильника. Також контролер звіряє номери лічильника та пломби з даними у базі, візуально перевіряє роботу лічильника та цілісність пломби.

– Яким чином відбувається зняття контроль­них показань?

– Ми маємо службові телефони, на яких встановлено додаток для контролерів 104Mobile. Фотографуємо показання лічильника і за допомогою цього додатку одразу передаємо інформацію у базу даних «Вінницягаз».

– Як працює додаток мобільний контролер?

– Головною перевагою використання додатку є економія часу. Показання лічильника автоматично передаються в базу разом з номером особового рахунку споживача. Це ще й зведення до мінімуму помилок. Адже тепер не потрібно заповнювати робочі листки, передавати їх операторам та в ручному режимі вносити інформацію.

– Що потрібно від споживача?

– Процес інвентаризації здійснюється фахівцями компанії і не потребує жодної участі з боку клієнтів. Сама процедура зняття показань триває кілька секунд. Потрібен лише доступ до приладів обліку споживачів.

– Скільки клієнтів обслуговуєте?

– На закріпленій за мною дільниці знаходяться 3 тисячі споживачів. В середньому обходжу близько 200 квартир за день. Але на деякі адреси доводиться ходити кілька разів, щоб застати господарів вдома.

– Скільки часу триватиме інвентаризація?

– АТ «Вінницягаз» надає послуги розподілу природного газу 460 тисячам споживачів. У штаті компанії зараз налічується лише 180 контролерів на всю область, які зможуть обходити близько 7 тисяч домогосподарств на день. Тому процес інвентаризації потребуватиме певного часу. Думаю, 2-3 місяці триватиме.

– Як контролери дотримуються карантинних заходів?

– Перевірка показань лічильників проводиться з дотриманням усіх вимог карантину. Працівники АТ «Вінницягаз» щодня проходять вимірювання температури, забезпечені засобами індивідуального захисту: масками, бахілами, антисептиками.

– У чому інтерес для споживача?

– Інвентаризація показань лічильників газу потрібна споживачам не менше, ніж газорозподільному підприємству. Контрольне зняття показань лічильника з фотофіксацією є достовірним доказом фактично спожитих кубометрів та підставою для приведення нарахувань у відповідність. Тим більше, в умовах формування ринкової ціни газу та можливості зміни постачальника.

– Що можете порадити споживачам?

– В першу чергу просимо споживачів з розумінням поставитися до ситуації та забезпечити контролерам доступ до лічильників. Зі свого боку, АТ «Вінницягаз» докладе усіх зусиль, щоб зібрати дані якомога швидше та привести їх у відповідність до реального використання газу споживачами.