Ми вже звикли, що за зачиненими дверима чужих сімей може відбуватися різне. І втручатися у родинні стосунки у нас не заведено. Але коли настає край і рідні люди перетворюються на лютих ворогів, доводиться просити захисту у Феміди.

Одного дня, проте в різних суддів Хмільницького міськрайонного суду слухались справи про адміністративні правопорушення відносно двох рідних сестер. Дякувати Богові, до криміналу не дійшло, але цей скандал теж всі члени родини переживають важко. Бо він вийшов за межі зачинених две­рей, довелося викликати поліцію, а стражам порядку — складати адміністративні протоколи на двох жі­нок про домашнє насильство.

Разом у одній квартирі проживали подружня пара, двоє їхніх дорослих доньок та двоє малолітніх онуків однієї з доньок. Згодом батьки переїхали до села, тільки зрідка навідувалися до своєї квартири. Так само навідувалася і старша донька Олена. Молодша Лариса з дітьми жила там постійно.

– Якось я прийшла в квартиру, а мої племінники 8 та 4 років у квартирі самі, пояснюють, що мама пішла в магазин. Сестра не поверталася тривалий час. Я вже занепокоїлась, довго телефонувала з дитячого мобільного та врешті, коли додзвонилась, повернутись сестру не вмовила, вона лише на мене насварилась. Я пішла додому, а Лариса і далі телефонувала мені та писала різні образливі слова. З цього все почалося, — розповіла судді старша сестра та стверджувала, що відео на телефоні й матір можуть підтвердити її слова.

Незабаром у жінок знову відбувся конфлікт, і тоді, за словами Олени, її сестра в присутності дітей та матері лаялась, ображала родичку та розмахувала залізною палицею. Тоді довелося викликати поліцію. Жінок вгамували, але заяву від старшої сестри зареєстрували.

Скандал повторився через кілька днів, коли всі родичі зібралися у квартирі. Лариса вчепилася в волосся своїй старшій сестрі без жодних слів та пояснень! Олена знову була змушена викликати працівників поліції. Обоє рідних сестер написали заяви до правоохоронних органів, де скаржились одна на одну…

Мама теж не могла вгамувати двох рідних сестер. Однак стала на захист старшої доньки, бо з якихось пір Лариса почала дуже агресивно поводити себе і зчиняла скандали.

– Олена мене навмисно провокує, аби виселити з квартири. У нас постійно таке спілкування, і мої діти постійно бачать, як ми сваримось. Я не вважаю, що завдала сестрі психологічної травми! — відповіла Лариса.

Що ж вирішили судді?

– Стосовно старшої сестри Олени суд закрив провадження у справі за відсутності складу адміністративного правопорушення. Що стосується молодшої сестри, то суд визнав Ларису винною у скоєнні адміністративного правопорушення, — розповіла прессекретар суду Наталя Міщук.

Це одна з сотень таких справ. І свідчить вона про те, що у нас і досі скривджене суспільство, котре звикло все вирішувати силою. І те, що тут не сталося гіршої трагедії — лише випадковість. І що нам потрібно лікуватися, бо жити у постійному стресі — це ненормально, адже людина створена для щастя.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА