340 народних депутатів 29 квітня підтримали законопроєкт, яким підвищуються пенсії ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС.

“Проєкт передбачає забезпечення права на отримання державної пенсії, обчисленої з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, для всіх учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, осіб, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їхніх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї і внаслідок цього стали особами з інвалідністю”, – йдеться в пояснювальній записці.

«Підкреслюю, як з числа військових, так і з числа цивільних громадян”, – уточнив Віталій Музиченко, заступник міністра соціальної політики, представлячи законопроєкт у парламенті.

Так, пенсії ліквідаторам аварії на ЧАЕС І групи інвалідності, які сьогодні в середньому отримують 12 270 грн, будуть підвищені до 16 080 грн. Пенсіонерам з числа ліквідаторів ІІ групи інвалідності – з 10 967 грн до 12 987 грн. Для ІІІ групи – з 8 129 грн до 8 917 грн.

Підвищення із 1 січня 2022 року торкнеться 39 тисяч пенсіонерів.

На початку 2021 року чисельність постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи в Україні склала 1 млн 718 тис 113 осіб.

Ірина ЗОНОВА