Акціонерним товариством «Укрпошта» щорічно проводиться робота по формуванню тематичних планів випуску маркованої та немаркованої продукції і проведення cпецпогашень в день введення в обіг цієї продукції.

Тематика видання знаків поштової оплати (марок, маркованих конвертів)  відображає історичне минуле України,  культурну спадщину українського народу,  видатних особистостей.

З метою вшанування 35-х роковин Чорнобильської трагедії, відповідно до Тематичного плану випуску маркованої та немаркованої продукції на 2021 рік, АТ «Укрпошта» виготовлено немаркований художній конверт «Перший день» «35-ті роковини Чорнобильської катастрофи» та введено в обіг художню поштову марку «Погляд у майбутнє».

Чорнобильська катастрофа – найбільша екологічна катастрофа сучасності, яка трапилась 26 квітня 1986 року, коли вибухнув реактор 4-го енергоблоку Чорнобильської АЕС. У той час в реакторі знаходилось близько 200 т урану. Крізь зруйновану обшивку радіоактивні речовини вирвались назовні, отруюючи усе живе навколо в радіусі багатьох кілометрів. Аварія на Чорнобильській АЕС переросла у планетарну катастрофу: радіоактивним цезієм було забруднено території Європи.

Конверт випущено тиражем 3400 прим. На конверті «Перший день» представлено фото Миколи Валіцького з виставки «Хроніки Саркофага». Випуск здійснено за підтримки Державного агентства України з управління зоною відчуження, Державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильська АЕС» І Національного музею «Чорнобиль». Формат  конверта С6 (114 х 162 мм).

26 квітня 2021 року вводиться в обіг та вважається дійсною для оплати послуг поштового зв’язку в усіх відділеннях поштового зв’язку художня марка «Погляд у майбутнє». Тираж марки – 130000 пр. На поштовій марці зображено мурал Валерія Коршунова «Погляд у майбутнє», що розміщений на стіні машинної зали Чорнобильської АЕС і є переможцем конкурсу на ескізний проєкт, який проводився у 2019 році.

Конверти з відтисками штемпеля спецпогашення поповнять колекції філателістів та колекціонерів всієї України. Погашені конверти набуватимуть колекційної цінності з роками.

Каріна Маєвська