В Україні з 1 травня запроваджують річні тарифи на газ, і усіх споживачів автоматично переведуть на базовий річний контракт із постачальниками газу. Ціна на газ для них буде вищою за нинішню 6,99 гривні за кубометр.

В Україні з 1 травня 2021 року запроваджують річні тарифи на газ. Усі побутові споживачі автоматично будуть переведені на базовий річний контракт із постачальниками блакитного палива за фіксованою ціною. “Це рішення спрямоване на забезпечення захисту прав побутових споживачів від цінових коливань на ринку природного газу”, – пояснила своє рішення від 7 квітня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕП). Регулятор і уряд очікують, що це дозволить стабілізувати ринок газу і уникнути тарифних протестів, які спалахнули в Україні цієї зими на тлі різкого збільшення газових тарифів під час морозів.

Постачальники уже оприлюднили свої ціни на природний газ, який постачатиметься в рамках базової річної пропозиції, і в них усіх вони є вищими, ніж нинішні 6,99 гривні за кубометр газу. Наголошується, що споживачі вправі змінювати річний продукт на будь-який інший – місячний чи квартальний, а також змінити постачальника.

Ціна стабільності?

Газопостачальні компанії України пропонують споживачам нові газові тарифи, що відрізняються між собою у півтора рази. Так, згідно з даними сервісу для споживачів газу “Газотека”, найвигідніший річний тариф пропонують  “Агросинтез Трейдинг (Neogas)” і “ТАС Енерджі” – він становить 7,8 гривні за кубометр газу. А найдорожчий газ пропонує одеська компанія “Свій” – 13,89 гривні за кубометр. Усі ціни подаються “без вартості розподілу (доставки)”, що означає, що до ціни постачальників потрібно додати ще від 2 до 2,5 гривні за кубометр оплати облгазам за послугу “розподіл газу”.

За матеріалами dw.com