За релігійним календарем сьогодні 4 травня віряни вшановують пам’ять мучеників Ісакія, Аполлоса і Кодрата. У народі день назвали Проклів. Люди зверталися за допомогою до домового, просячи захистити його від підступів злих духів оселі, господарські споруди та худобу. День анргела відзначають власники таких імен: Сократ, Діонісій, Кондрат, Іван, Олексій, Ісакій, Микола, Максиміан, Пилип та Феодор. А ще сьогодні Міжнародний день пожежників (Вперше відзначено в 1999 р. День присвячений вшануванню пожежників і їхньої небезпечної служби, є професійним святом пожежників. В цей День організовується і ряд пам’ятних заходів. 2 грудня 1998 року сталася одна з трагічних подій, яка потрясла жителів австралійського містечка Лінтон, а також і весь світ. Пожежники в Лінтоні – густонаселеному районі в Вікторії – билися з великим вогнем, що швидко поширювався від сухого чагарнику, який покривав значну територію і погрожував мешканцям містечка.
4 січня 1999 року по електронній пошті по всьому світу було розіслано послання у зв’язку з загибеллю п’ятьох пожежників, котрі там загинули. Дата – 4 травня – і раніше була традиційним днем пожежників у багатьох європейських країнах. До того ж це день святого Флоріана Лорхского, в католицькій традиції – покровителя пожежників.
А ще сьогодні Всесвітній день щедрості, День «Зоряних воєн», День народження складної парасольки, Всесвітній день підтримки, Глобальний тиждень безпеки дорожнього руху, День боротьби з булінгом.

4 травня увійшло до історії людства такими подіями:
У 1113 році Володимир Мономах вступив на Київський Великокнязівський престол.
1626 – індіанці продали голландським колоністам острів Манхеттен за дрібниці на суму 60 гульденів. Пізніше англійці назвуть місто, засноване тут, Нью-Йорком
В 1715 році в Парижі була вироблена перша складана парасолька.
В 1776 році була проголошена незалежність острова Род-Айленд – нині штат США.
1807 — Франція та Персія уклали Фінкенштайнський договір, який став початком Франко-Перського альянсу проти Великої Британії та Російської імперії.

1838 — культурні діячі зуміли викупити Тараса Шевченка з кріпацької неволі. 4 травня 1838 року в Царському Селі відбулася лотерея поміж членами царської родини та запрошеними вельможами. Розіграли портрет вихователя спадкоємця російського престолу Василя Жуковського.

Енгельгардт називає ціну викупу за Тараса – 2500 рублів. Це вп’ятеро перевищує ціну кваліфікованого кріпака. На той час ця сума еквівалентна 45 кілограмам чистого срібла. Від царської сім’ї одержали 1000 рублів. Цих грошей було недостатньо для викупу Шевченка. Брюллов, Жуковський, Венеціанов та Юлія Баранова започаткували збір коштів у складчину. Гроші пожертвували десятеро друзів Шевченка. Суму зібрали і передали Енгельгардту. Відпускну Шевченку вручає Василь Жуковський через три дні після лотереї.

1863 — почалось будівництво Одеської залізниці на ділянці Одеса-Балта.

1878 — Томас Алва Едісон вперше показав винайдений ним фонограф у будівлі оперного театру. Попередник грамофона, патефона і взагалі пристроїв звукозапису і звуковідтворення. Сам Едісон був настільки вражений відкриттям, що сказав: «Ніколи я ще не був так приголомшений у моєму житті. Я завжди боявся речей, які працюють з першого разу». Протягом 1878 року фонографи демонструвалися на виставках в США і Європі і привернули увагу широкої публіки. Тисячі відвідувачів годинами стояли в черзі, щоб прослухати запис. Дотепно висловився Бісмарк: «Фонограф – небезпечна річ для дипломатів, але він стане надзвичайно хорошим, якщо дипломати почнуть говорити правду». 1904 — США отримали у безстрокове володіння зону Панамського каналу.

1904 — в Англії Генрі Ройс і Чарльз Роллс почали виробництво відомих автомобілів під назвою “Роллс-ройс”.
1915 — закінчився бій за гору Маківка, який тривав близько тижня і вважається першим великим боєм Українських січових стрільців.
1924 – у Парижі почалися VIII Олімпійські ігри. Участь у них узяли представники 44 країн. Беззаперечну перемогу в командному заліку здобули спортсмени США – 99 медалей, із яких 45 золотих, по 27 срібних і бронзових. У фінів – 37 (14-13-10), у французів – 38 (13-15-10)
В 1927 році в США була створена Академія кіномистецтва, яка незабаром заснує кінопремію «Оскар».
1935 – радянський лідер Йосип Сталін на випуску червоних офіцерів промовив свою знамениту фразу: “Кадри вирішують усе!”
1960 – Радою Міністрів СРСР ухвалено постанову “Про зміни масштабу цін і заміну грошей, які зараз перебувають в обігу, новими грошима” (відповідно до неї, з 1 січня 1961 р. відбулася 10-разова деномінація)
1966 – у Турині міністр автопромисловості СРСР Олександр Тарасов підписав протокол про участь італійської фірми “ФІАТ” у спорудженні в СРСР (Тольятті) промислового комплексу з виробництва легкових авто
1979 — Маргарет Тетчер стає прем’єр-міністром Великої Британії і першою жінкою на цій посаді. «Залізна Леді», як її називали, була визнана найвпливовішою жінкою в світі протягом десяти років. Її шлях до вершини влади здається неможливим – дочка власника маленького магазина, виховувалася в будинку без водопроводу, взяла штурмом споконвіку чоловічий Олімп. Тетчер, творчо використовуючи законодавство, добилася більшого, ніж три її попередники разом узяті. Свою посаду вона залишила в 1990 році. Померла на 88-му році життя в Лондоні. Тоді прес-секретар екс-прем’єра лорд Тімоті Белл заявив з посиланням на дітей «Залізної леді»: «Марк і Керол Тетчер оголосили, що їх мати – баронеса Тетчер – мирно померла після інсульту». 1982 – найвищу вершину світу Еверест уперше підкорили радянські альпіністи (на чолі групи – Володимир Балибердін та Едуард Мисловський – о 14:35). За це сходження Балибердін був нагороджений орденом Леніна.Після цього українці Сергій Бершов та Михайло Туркевич, що покинули штурмовий табір о 18:00, здійснили перше в історії нічне сходження на Еверест. До 9 травня найбільшу вершину підкорили решта сім членів радянської експедиції
1986 — зону евакуації навколо Чорнобиля розширили до 30 кілометрів.
1990 — Ворошиловград перейменували на Луганськ.
У 2000 році ряд предметів із затонулого у 1912 році «Титаніка» були продані на аукціоні «Сотбіс» за 60 тисяч доларів.
2006 – картина Пабло Пікассо “Дора Маар із кицькою” продана на аукціоні “Сотбіз” у Нью-Йорку за 95,2 млн. доларів, покупець – багатій із Росії. Сума, за яку була продана “Дора Маар…”, стала другою за величиною, коли-небудь заплаченою на торгах за твори мистецтва. Найбільше заплатили за картину Леонардо да Вінчі, «Спаситель світу», близько 1500 рік. Нью-Йорк, Christie’s. Продана за $ 450,3 млн
Народилися 1611 — Карло Райнальді, італійський архітектор, один з митців, які допомогли сформувати образ Риму епохи бароко.
1655 — Бартоломео Крістофорі, італійський музичний майстер, який винайшов фортепіано.
1772 — Фрідріх Арнольд Брокгауз, німецький видавець, засновник видавничої фірми та енциклопедії “Брокгауз”.
1825 — Томас Генрі Гакслі, англійський природознавець та зоолог.
1852 — Аліса Лідделл, прототип персонажа Аліси з книги Льюїса Керрола “Аліса в країні чудес”.
1881 – народився Олександр Керенський, російський політичний і громадський діяч, есер, голова Тимчасового уряду у 1917 р.
1889 — Марія Тессейр-Донець, відома українська оперна співачка.
1899 — Фрітц фон Опель, промисловець, ракетний піонер та мотогонщик. Онук Адама Опеля, який виробляв швейні машинки, велосипеди, а також створив компанію “Опель”.
1929 — Одрі Хепберн, знаменита американська акторка.
1988 — Олександр Абраменко, український фристайліст.
Померли
1949 — Сергій Миротворцев, видатний радянський хірург, академік АМН. Закінчив медичний факультет Харківського університету. Син директора Охтирської гімназії Романа Львовича Миротворцева, який попри заборони царського режиму дозволив гімназистам провести вечір пам’яті Т. Г. Шевченка і взяв у ньому участь, за що був звільнений.
1953 — Микола Холодний, український ботанік і мікробіолог.
1962 — Вадим Меллер, український художник-авангардист (кубофутурист, конструктивіст), сценограф, дизайнер театральних костюмів, ілюстратор та архітектор.
1991 — Євген Лисик, український театральний художник.
2017 — Геннадій Польовий (Могила), український художник-графік, публіцист.

Тетяна Кондратьєва