Заступник міністра МВС Антон Геращенко звинуватив вінницьких суддів у тому, що водія вже затримували у нетверезому стані поліцейські у Вінниці, але вони не засудили винуватця, як того вимагає закон.

Ось що розповів заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко:

– 20 квітня 2020 року суддя Вінницького міського суду Ковбаса Юрій Петрович не знайшов за три місяці часу розглянути адміністративний протокол, щоб оштрафувати Павла Білоконя на 10 200 гривень і позбавити його прав на рік, як цього вимагає закон. Не виключаю, що в результаті такої кричущої безкарності, він знову й знову сідав за кермо п’яним, що в підсумку і призвело тієї ночі до загибелі 18-річної Олександри.

Загибла 18-річна Олександра Землякова

Нагадаємо, вночі 1 травня 25-річний водій автомобіля Infinity G25 порушив правила дорожнього руху, але не зупинився на вимогу патрульних, а почав втікати. Він розігнався до швидкості понад 100 км/г, не впорався з керуванням, вилетів з дороги та врізався в стовп.

Одна пасажирка, 18-річна Олександра Землякова загинула на місці. Друга — 19-річна Марія Демчишина госпіталізована до Київської міської клінічної лікарні № 17, що у Печерському районі. Драгер показав вміст алкоголю в крові у Павла Білоконя — 1, 41 проміле при допустимому рівні — 0,2. Він знаходиться у лікарні під охороною поліції.

Шевченківський райсуд задовольнив клопотання Київської міської прокуратури та обрав Павлу Білоконю запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком 60 діб без права внесення застави.

За твердженнями тих, хто знає Павла, він є онуком генерал – майора, кандидата юридичних наук, Міністра МВС часів Кучми та заступника голови Адміністрації Президента Миколи Білоконя.

Він із с. Могилівки, що у Жмеринському районі. Після Помаранчевої революції втік до Росії де проживає і дотепер.

Там 66-річний генерал працює у Міністерстві юстиції. Ще в часи втечі міністра у ЗМІ з’явилась копія його російського паспорта.

25-річному Павлу Білоконю інкримінують ч. 3 ст. 286-1 (порушення правил безпеки дорожнього руху водіями в стані сп’яніння, що спричинили смерть) Кримінального кодексу. Санкція статті передбачає від 5 до 10 років ув’язнення з позбавленням прав до 10 років.

Андрій Власенко