5 травня православна церква вшановує пам’ять святого Луки, який був учнем апостола Павла. У народі день назвали Луків, а також Відьмині хороводи. Ще ім’я святого знайшло відображення в землеробстві. На Луку висаджували цибулю. Цього дня іменини святкують: Віталій та Теодор.
Крім цього сьогодні Всесвітній день акушерки.

(Праця цієї категорії медиків незамінна, за великим рахунком, саме акушерки допомагають малюкам з’являтися на світ.

Відомо, що у вагітної жінки на 20 тижні вагітності крові в організмі приблизно на 50% більше, ніж до зачаття, а у новонародженої дитини крові вистачить лише на те, щоб заповнити одну маленьку чашечку. У професійне свято акушерки – «День акушерки» ми приєднуємося до численних привітань на адресу наших незамінних акушерок і бажаємо їм міцного здоров’я, трудових успіхів і надійного родинного щастя.)

Міжнародний день боротьби за права інвалідів. (У цей день 1992 року люди з обмеженими можливостями з 17 країн одночасно провели перший Загальноєвропейський день боротьби за рівні права і проти дискримінації інвалідів. В Україні інваліди – одна з малозахищених верств населення, – вважають борці за їхні права. Кожен п’ятий має пенсію нижче величини прожиткового мінімуму. Багато з них потребують постійного стороннього догляду. За останніми офіційними статистичними даними щороку інвалідами  в Україні стають декілька тисяч чоловік.

.А ще сьогодні Всесвітній день гігієни рук, Всесвітній день легеневої гіпертонії (вперше відбувся в 2012 році в ході наукового симпозіуму в Мадриді, Іспанія), День Ради Європи або День Європи ,  Міжнародний день принцес, Всесвітній день математики.

5 травня увійшло до історії людства такими подіями:

1260 – онук Чингізхана Кубілай обраний великим ханом Монголії

1494 – Христофор Колумб відкрив Ямайку й оголосив її володінням Іспанії

1581 рік — у місті Острог вийшов перший вітчизняний друкований календар —”Хронологія”. Календар видав український першодрукар Іван Федорович. До кожного місяця було подано вірші білоруського поета Андрія Римші.

1762  У Петербурзі Росія і Пруссія підписали мирний договір, за яким Росія виходила із Семилітньої війни і добровільно повертала Пруссії завойовані території, включаючи її східну частину.

1764 – у Петербурзі за указом імператриці Катерини II засновано Виховне товариство шляхетних дівиць та училище для міщанських дівчат (Смольний інститут) – перша в Росії жіноча виховна й освітня установа.

1821 •У засланні на острові Святої Єлени в Південній Атлантиці помер 51-літній Наполеон Бонапарт, колишній французький імператор, творець однієї з найбільших держав світу, реформатор і законодавець Європи. Через дев’ятнадцять років його тіло було перепоховане на батьківщині і сьогодні покоїться в Будинку Інвалідів у Парижі.

В 1865 році в американському штаті Огайо скоєно перше в історії пограбування поїзда.

1891 – у Нью-Йорку відкрився концертний зал “Карнегі-Холл”; диригентом першого концерту був Петро Чайковський

1900 – На загальних зборах у покутському селі Заваллі Снятинського повіту засновано руханково-пожежне товариство “Січ”, що стало початком створення в майбутньому військової формації “Українські січові стрільці”. Засновником “Січі” був відомий галицький адвокат, один із провідних діячів радикальної партії Кирило Трильовський.

1912 – У Стокгольмі (Швеція) почалися V Олімпійські ігри, на котрих вперше відбулась урочиста церемонія відкриття змагань, що стала надалі традиційною. В Олімпіаді, що тривала два з половиною місяці взяли участь спортсмени з 28 країн світу. У командному заліку перемогли господарі — 24 золоті, 24 срібні та 17 бронзових медалей.

1912   У Росії вийшов перший номер щоденної більшовицької газети “Правда”. В СРСР це стало приводом для заснування Дня преси

1919 – заснована Ліга товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця (нині – Міжнародна федерація ЧХ і ЧП)

1920  Відбулося засідання Всеукраїнської православної церковної ради, на якому було вирішено проголосити автокефалію української православної церкви. Однак це так і не відбулося, оскільки до кінця року більшовики остаточно закріпилися в Україні.

1921 – згідно з угодою між Польщею та РСФРР і УСРР, український уряд Симона Петлюри вислано за кордони Польщі

1921-го у Франції вперше представлено парфуми “Шанель” (“Chanel № 5”). За легендою, Коко Шанель попросила пана Бо створити “штучний жіночий аромат, який пахне Жінкою”. Створюючи перший аромат Chanel, Бо експериментував з альдегідами – синтетичними квітковими ароматами. Бо – колишній парфумер царського двору, який втік з Росії після революції 1917 року – став першим парфумером, якому вдалося побудувати на основі молекул альдегідів повноцінний аромат. Парфумер представив мадмуазель Шанель на вибір 10 ароматів, з яких вона вибрала п’ятий – звідси і пішла назва шедевра. До того ж, “п’ять” було улюбленим числом Коко Шанель. Коли новий парфум був зовсім готовий, Габріель не поспішала починати його продаж. Замість цього вона подарувала флакон кожнії зі своїх подруг які були з вищого світу. Звістка про новий аромат миттю розлетілася з вуст в уста, і незабаром утворився таємний клуб фанаток “Chanel No. 5”.

1945  Почалась Празька наступальна операція військ 1-го, 2-го і 4-го Українських фронтів Червоної армії зі знищення німецьких військ. Цього ж дня у Празі розпочалося народне повстання проти німецької окупації. Першим їм на надала підтримку Російська визвольна армія Власова, яка пішла на відкритий розрив з німцями, однак 8 травня була змушена залишити місто під загрозою бути оточеною Червоної армії. Повстання закінчилось 12 травня, коли радянські війська оточило і взяло в полон близько 860 тисяч німецьких солдатів.
1945   Американськими військами звільнено в’язнів концтабору Маутхаузен (Австрія). Його в’язнями з 1940 року було близько 335 тисяч осіб, з них страчено понад 122 тисячі чоловік.
1945 – атаками японських камікадзе на Окінаві потоплено 17 американських кораблів
1949   У Лондоні десять держав — Бельгія, Велика Британія, Данія, Ірландія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Норвегія та Швеція — підписали Статут Ради Європи, об’єднання держав, що декларували визнання верховенства права та зобов’язувалися забезпечити права та основні свободи людини всім особам, які знаходились під їхньою юрисдикцією. Рада Європи — міжнародна організація 47 держав-членів в європейському просторі. Була заснована, після промови Вінстона Черчілля в Університеті Цюріху 19 вересня 1946 року незабаром по завершенні Другої Світової Війни, в котрій він закликав до створення “Сполучених Штатів Європи” на зразок Сполучених Штатів Америки. Один з найбільших успіхів Ради — це Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, яка слугує основою для Європейського суду з прав людини.

1956-й — у Токіо почався перший чемпіонат світу з дзюдо.

1973  На стадіоні міста Тампа (Флорида) зібралось 56800 прихильників групи Led Zeppelin. Це був рекордний на той час за масовістю і касовим зборам (309 тисяч доларів) музичний захід, що перевищив попередній рекорд групи The Beatles (55000 чоловік, 301 тисяча доларів).

1984 – у таборі особливого режиму для політв’язнів у селі Кучино Чусовського району Пермської області після важкої хвороби помер Олекса Тихий – український дисидент і правозахисник, педагог, мовознавець, член-засновник Української гельсінської групи.Рецидивіст, тричі засуджений до тривалих термінів позбавлення волі за антирадянську агітацію й пропаганду.
У листопаді 1989 р. Тихий разом із побратимами Стусом і Литвином був перепохований на Байковому кладовищі в Києві

1988 року відбулася перша телетрансляція з вершини Евересту.

1992   Верховна Рада Криму прийняла Акт проголошення незалежності Криму і призначила на серпень референдум про підтвердження цього статусу. Наступного дня депутати прийняли Конституцію республіки, в якому затвердили відповідне рішення парламенту. 17 березня 1995 року Верховна Рада Криму відмінила і Акт кримських парламентаріїв, і кримську Конституцію, адже вони повністю суперечили Основному закону України. У 1998 році була прийнята нова Конституція Криму, де півострів проголошувався невід’ємною автономною частиною України

В 2007 році в Лос-Анджелесі суд першої інстанції засудив спадкоємицю готельної імперії, актрису й модель Періс Хілтон до 45-денного ув’язнення. Ув’язнення було призначене за порушення умов трирічного іспитового терміну, призначеного за водіння автомобіля в стані алкогольного сп’яніння.

Тетяна Кондратьєва