У минулому номері газети ми писали про те, що “смотрящему” в Ладижинській колонії висунули звинувачення за створення «воровских понятій» в зоні. Але на цьому ці резонансні події не закінчились. Вже і уповноваженому від грузин­сь­кого “вора в законі” Гіги зачитали підозру. Але що стало причиною і те, що не увійшло в скупі рядки кримінальної хроніки – далі.

Тепер цей ВІП-зек отримає +15 років до терміну і схуд під 6-ма печатками в рядовій «хаті». Його підлеглого, уповноваженого від «вора в законі» Гіги ізолювали. Бо за пійману біля Немирова машину рекордної наркоти йому висунув пред’яву “пахан”…

Очікуючи розправи, той намагався повіситись… Тепер в реанімації. Хоча нікого не здавав… Просто оперативники вели прослушку розмов.

У це важко повірити, але «пахану» із Губника щомісячно падало на банківську картку 2-2,5 мільйона гривень із незаконного обігу наркотиків та інших тіньових схем

«Вори в законі» наступають на зони Вінниччини. Через дозвіл розмовляти по телефону вже вибудувались тісні зв’язки між злочинним світом на волі та на зонах.

Сенсаційна новина із зони в Губнику про першу в Україні підозру «смотрящему» за створення «общака», поширення впливу злочинних «понятій» отримала шокуюче продовження.

Ми вже писали, що 14 квітня рецидивісту Віталію Чистякову оголосили підозру за унікальною статтею Кримінального кодексу – як «смотрящому» по зоні. Йому залишалось сидіти 2 роки в Ладижинській колонії особливого режиму… Але оперативні дані та прослуховування телефонів «смотрящего» вивели на всю бізнес-сітку на волі цього кримінального клану, яким керували з-за грат. У це важко повірити, але «пахану» із Губника щомісячно падало на банківську картку 2-2,5 мільйона гривень із незаконного обігу наркотиків та інших тіньових схем.

А ще в його камері знайшли величезну телевізор-плазму останньої моделі, акваріум із екзотичними рибками, дорогі ім­портні продукти, телефони і «коня» на побігеньках – тюремного кур’єра, який приносив в «хату» передачі та робив «маляви» рядовим в’язням від «смотрящего»…

 

Та головний детектив у цих кримінальних колах закрутився, коли під Немировом поліція затримала авто із наркотою, грошима та іншими речдоками… І тоді «пахан» із Губника одразу набрав свого компаньйона в іншій зоні та кинув йому свою «пред’яву», що це він здав ав­тівку із товаром…

Насправді деталі перевезення партії наркотиків стали відомі із прослушки, яку вели за всіма учасниками цього угруповання.

Але рятувати життя бізнес-партнера «смотрящего» по Губнику тюремникам все ж довелось. Бо на зоні його б миттєво вбили свої ж «кілери» із числа зеків.

І справді, його негайно вивезли із зони та в інтересах слідства ізолювали від решти ув’язнених. Але сталось несподіване… Сам Олексій (назвемо його так) із підштанників зробив собі зашморг і спробував вчинити самогубство, бо помилування від «пахана» марно було б чекати…

Але й на цьому історія не скінчилась, бо його таки встигли зняти з петлі та зберегли йому життя. Але удушення в камері, на жаль, вбило мозок цього в’язня, і він не може дати жодних показів слідчим на свого вчорашнього компаньйона по наркобізнесу за гратами. Адже нині перебуває в медичній комі у стані «овоча»… І всі нажиті в зоні мільйони, на жаль, не можуть йому допомогти. Хіба що станеться диво і зек прийде до тями… Але в реальному житті на нього все одно чекає помста від вчорашніх бізнес-партнерів, бо поліція, кажуть, арештувала найбільшу партію наркоти із обороту цієї кримінальної банди.

Щодо «смотрящего», який сидів з особливо небезпечними, серед них і 60 довічників, то нині за два останніх тижні він катастрофічно схуд на 10 кілограмів… Бо до його другого терміну ув’язнення йому додали 15 років після вже відсиджених 7 років та 1 місяця.

А ще позбавили всіх привілеїв, телевізора, рибок та еліт­ного харчування… Тому нині він нарешті сидить у звичайній камері на рядовій баланді та під 6-ма печатками на дверях… Це коли навіть звичайний обід для нього подають в присутності шести різних наглядачів, щоб ніхто із них не зміг нічого передати в камеру – ні телефон, ні харчі чи якусь записку…

Але чи довго триватиме ця операція-ізоляція «смотрящего» Губника? Бо в окремі дні, згідно з оперативними даними, на його картку від анонімних «друзів» йому падало по 100 і більше тисяч гривень… Погодьтесь, що за такі гроші навіть на зоні можна купити ВІП-сервіс та заборонені речі… І надалі керувати бізнесом із-за грат!

А тим часом ще одному підлеглому Віталія оголосили підозру. Він був приставлений до «смотрящого» в Губницькій зоні від грузинського «вора в законі» Гіги. І саме під його «наглядом» начебто працював цей синдикат.

Як бачите, «воровські понятія» і схеми повертаються і на зони Вінниччини. Як і «лихі» 90-ті через слабку правоохоронну систему?

Андрій Власенко