– Ми прийшли до вас запропонувати написати заяву на звільнення, бо 20 років тут процвітає корупція! — із такими словами минулого тижня до Світлани Василюк — голови департаменту інформаційної політики та зв’язків із громадськістю Вінницької ОДА – прийшли активісти створеної у Вінницькій області Ліги справедливості. І відео із «правовою люстрацією» із кабінетів у ВінОДА одразу стало хітом переглядів.

Адже такого «візиту» активістів до посадовців давно вже не було на Вінниччині… А Світлану Михайлівну, яка незмінно працює головним «пропагандистом» області при 8-ми останніх губернаторах Вінниччини,  знають, мабуть, всі чиновники і активні вінничани. Бо вона не лише депутат ВМР, але й мама голови міського суду Вінниці та теща експрокурора міста і експершого заступника керівника прокуратури області.

До речі, в грудні 2020-го року у віці 84 років після тривалої хвороби помер чоловік Світлани Василюк, заслужений юрист України, колишній генеральний прокурор Туркменістану.

Світлана Василюк, голова департаменту інформаційної політики та зв’язків із громадськістю Вінницької ОДА

Після того, як Світлана Василюк відмовилась писати заяву про звільнення, громадські активісти викликали наряд поліції та подали слідчому заяву про злочин.

А ось яку заяву від «Ліги справедливості» вони адресують президенту Володимиру Зеленському та голові Вінницької ОДА Сергію Борзову:

— Два роки минуло, як вінничани в більшості віддали свої голоси за президента України Володимира Зеленського, але досі надважливий політичний орган — департамент інформа­ційної діяльності та зв’язків з громадськістю – очолює особа, яка вже понад 15 років на цій посаді, — йдеться у заяві.

— Не дивно, що інформаційна полі­тика покривання корупції обласної влади часів Януковича-Порошенка та пригодовування окремих громадських організацій за бюджетні кошти користувалась попитом. С.Василюк, будучи незмінним керівником комісії по розподілу грантових коштів обласного бюджету, не гребувала надавати роками ці кошти пов’язаним з нею орга­нізаціям, що є прямою корупцією. Умисно, зловживаючи владою, цей керівник департаменту узурпувала право на формування громадської ради при облдержадміністрації на власний розсуд, всупереч законодавству, зокрема постанові 996 Кабінету Міністрів України, з метою позбавлення права інститутів громадянського суспільства реалізовувати конституційне право громадян на участь в управлінні державними справами. Ці дії направлені на отримання власної вигоди.

Представники «Ліги справедливості», які ходили люструвати Світлану Василюк

У заступниках у неї перебуває відповідна особа. Цей І.Педорук під час Революції гідності, будучи керівником Вінницького обласного державного телебачення, категорично відмовлявся висвітлювати народні акції. Хоча Майдан місяць стояв під вікнами телерадіокомпанії.

У даний час цей заступник систематично порушує діюче законодавство, блокує доступ до публічної інформації, зловживає владою тощо.

Схоже, що С.Василюк отримала індульгенцію як лідер корумпованої попередньої влади для продовження дерибану бюджетних коштів через кришування сімейним кланом. Але ж вінничани проголосували за вирок корупційній владі.

Цей департамент — це не  єдиний приклад по всій Україні. Скрізь діють відповідні відділи, а для представниці сімейного корупційного клану — цілий департамент, в якому більше двадцяти працівників.

До того ж, талановита молодь не має жодних перспектив під керівництвом С.Василюк, не говорячи про вкрай сумнівний приклад корумпованого керівництва.

Звертаємось з вимогою негайного звільнення С.В.Василюк та її заступника із займаних посад, оскільки вчинені корупційні дії, системно порушується законодавство України, їхні зловживання суперечать державній політиці щодо реалізації права громадян на участь в управлінні державними справами. Просимо призначити перевірку діяльності департаменту та вжиття заходів щодо протиправних дій посадових осіб.

Ліга справедливості.

Від цього об’єднання громадських організацій лист підписали: ГО «Право за людей» у Він­ницькій обл. – С. В. Сер­гієнко; ГО «Асоціація сприяння безпеці на транспорті України» – О.С. Долінський; ГС «Енергетичний пул» – В.А Дужак.

Всього в об’єднанні Ліги справедливості, створеної у Вінницькій області, до 40 громадських організацій.

Директорка інформаційного департаменту Світлана Василюк так прокоментувала «33-му» візит «люстраторів» та вимогу писати заяву на звільнення:

— Головна претензія цих людей — обрання складу громадської ради, на яке я жодним чином не впливаю. А вони вважають, що Михайлівна впливає… Звісно, я не буду писати заяву на своє звільнення, бо не вони мене призначали на цю посаду. І їхні претензії та заяви про корупцію не більше, як піар цієї партії чи що вони там представляють… Бо кожного із них я бачила в очі по разу-два і жодних ділових справ із ними не мала.

Я працюю чесно, і, якщо є на мене скарги, претензії чи якісь конкретні факти порушень чи зловживань — пишіть заяви на голову ОДА та у правоохоронні органи. Бо і мене люди обрали депутатом міської ради Вінниці, віддали за мене свої голоси і дали довіру представляти їх у міській раді. А цих активістів вінничани чомусь не обрали депутатами, і тепер вони ходять по кабінетах та шукають собі легкої слави «люстраторів»… Тому я викликала поліцію до цих «гостей», а вони так само виклали наряд у наш департамент. Нині триває перевірка, хто і що порушив… Знаєте, після смерті чоловіка я стала надто сентиментальна і багато чого прощаю, чого раніше не прощала…

І якщо вони вже прийшли до мене перед Чистим четвергом із претензіями, то спершу самі мали б очиститись від всіх гріхів, щоб мати право когось «люструвати» чи «судити» від імені громадськості…

Нагадаємо, що 62-річна Світлана Василюк перейшла працювати в ОДА і очолила обласне управління інформаційної політики. Працює на цій посаді вже 16-й рік і «пережила» призначення і звільнення восьми голів Вінницької ОДА…

Демішкан Володимир Федорович — квітень 2010-травень 2010, Джига Микола Васильович — червень 2010-грудень 2012, Мовчан Іван Михайлович — грудень 2012-березень 2014, Олійник Анатолій Дмитрович — 2 березня 2014-27 лютого 2015, Коровій Валерій Вікторович — 27 лютого 2015-18 вересня 2019, Скальський Владислав Володимирович — з 18 вересня 2019-19 червня 2020, Борзов Сергій Сергійович — з 19 червня 2020.

Ось як прокоментував цю акцію громадських люстраторів щодо керівника департаменту ОДА голова Вінницької ОДА Сергій Борзов. Світ­лана Василюк є його колегою по депутатському корпусу у ВМР, щоправда, вони від різних партій. Світлана Василюк є депутатом від «Української стратегії Гройсмана», Сергій Борзов — «Слуги народу».

— Я першим виходив на Майдан у Вінниці і вважаю, що всі справжні люстрації закінчились у 14-му… Тому сьогодні я проти цих «візитів», і звільнення Світлани Василюк не буде, — заявив Сергій Борзов. — Водночас в мене є питання до окремих активістів, які ніде офі­ційно не працюють, не сплачують податків, але за щось живуть і самі себе призначили «люстраторами»…

Але Ліга справедливості обі­цяє шукати правду у вищих ешелонах влади і уважно слідкує за просуванням заяв про злочин та корупційне правопорушення, які вони подали до поліції.

Роман Ковальський,
Софія Копач