А почалось все з того, що у Вінницю приїхав журналіст «2+2» Володимир Тимофійчук та знімав сюжет про розслідування корупції у податковій. У соцмережах оприлюднили відеорозслідування під назвою «Фіс­кальна система Вінниччини без купюр». У ньому журналісти дізнавались, які схеми тиску влаштували податківці для місцевих підприємців та скільки коштує жити «по закону». Під час запису керівник ЖБК «Бар­ський» Володимир Хоменко розповів про негласні правила данини. Щоб почути відповіді на незручні запитання, Володимир Тимофійчук звернувся до податківця Єв­гена Кушніра. Той почав штовхатися та побив мікрофон кореспонденту.

Останній написав заяву, і маємо вже результат – ДБР порушило справу!

– Слідчі ТУ ДБР у Хмельницькому розслідують обставини перешкоджання професійній ді­яльності журналістів головним державним ревізором-інспектором відділу управління податкового аудиту у Вінницькій області. За попередньою інформацією, під час спроби взяти коментар у податківця між чиновником та журналістом виникла сутичка, в ході якої службова особа штовхнула кореспондента, — повідомили нам у пресслужбі.

— У результаті журналіст отримав тілесні ушкодження та пошкодив робочу техніку. По­передня кваліфікація правопорушення: перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (ч. 1 ст. 171 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешту на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 3 років. Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні здійснює Вінницька обласна прокуратура…

Валентина Лісова