Православна церква 7 травня вшановує пам’ять святих мучеників Євсевія, Сави, Єлизавети і ще 40. Про святого мученика Євсеявія відомо дуже мало. Він був одним з тих людей, які були присутні при муках Георгія Побідоносця. Разом з ним ще 40 осіб бачили страждання великомученика і його непохитність. Всі вони увірували в Ісуса Христа. Інші назви свята «Євсей», «Єлизавета чудотвориця», «Сава». Свята Єлизавета допомагала тяжкості позбутися, а селяни в цей день сіяли овес.

Цього дня у світі відзначаються Всесвітній день сиріт СНІДу, Міжнародний день білого вина «Совіньон Блан». А ще сьогодні – День радіо (Статистика показує що, наприклад, в США 73% людей в авто слухають радіо, на кухні слухачів не менше – 46%, у 23% населення країни радіо встановлено у ванній кімнаті.

Перші досліди в галузі радіозв’язку провів американець Малон Лумис в 1868 році. З 1945 року День радіо відзначається щорічно 7 травня і вважається святом працівників всіх галузей зв’язку, радіоаматорів і радіожурналістів.У цей день 1895 російський фізик Олександр Степанович Попов здійснив перший сеанс радіозв’язку і продемонстрував світові перший радіоприймач. Нагадаємо, що Всесвітній день радіо – 13 лютого.)

Пам’ятні дати 7 травня, річниці та події

У 1610 році Галілео Галілей відкрив три супутники Юпітера – Іо, Європа, Ганімед.

У 1663 році в центрі Лондона відкрився Королівський театр. Через дев’ять років він згорів, але був знову зведений на своєму нинішньому місці на Друрі-лейн. Нині це найстаріший театр Англії.

1824 – у Відні відбулась прем’єра Дев’ятої симфонії Людвіга ван Бетховена.

1875 – підписання російсько-японського договору про обмін територіями, за яким Курильські острови переходили від Російської імперії в склад Японії в обмін на острів Сахалін.

У 1887 році американець Томас Стівенс завершив першу кругосвітню подорож на велосипеді, проїхавши 13 500 миль і пробувши в дорозі більш як три роки.

У 1915 році німецький підводний човен торпедував британський лайнер Луїзітанія –  подія стала приводом для вступу у війну США на боці Антанти. Загинуло 198 пасажирів. Цей інцидент викликав серйозну кризу у взаєминах США та Німеччини й спричинив антинімецький поворот у світовій громадській думці.

1920 – у ході радянсько-польської війни до Києва вступили польська армія й українські війська на чолі з Симоном Петлюрою.

1925 – покінчив життя самогубством (чи був убитий ЧК) Борис Савінков – російський терорист, один із лідерів есерів, керівник бойової організації партії есерів. Уродженець Харкова.

У 1927 році була заснована бразильська авіакомпанія VARIG – найбільша на сьогодні в Латинській Америці.

1941 – у Дрогобичі відбувся показовий судовий процес над 62 членами ОУН. За вироком суду 30 осіб було засуджено до смертної кари, 24 – до десяти років позбавлення волі, справи решти восьми відправили на додаткове розслідування. Згодом президія Верховної Ради СРСР дещо пом’якшила вироки – до вищої міри покарання було засуджено 26 підсудних (чотирьом в’язням, серед яких троє жінок, зберегли життя), 13 арештантам підтвердили їхні десятирічні вироки, а 19 осіб засудили на терміни від 7 до 8,5 року.

У 1941 році легендарний джазовий оркестр Гленна Міллера записав одну з найпопулярніших своїх мелодій «Chattanooga Choo Choo». Після загибелі в авіакатастрофі Міллера у 1944 році оркестр носить його ім’я й існує донині. До слова, слід літака загубився десь над Ла-Маншем. Ні тіло Міллера, ні залишки лайнера не були знайдені. У 1999 році з’явилася версія, що літак, на якому Гленн Міллер летів до Франції, став жертвою бомб, скинутих у Ла-Манш ескадрильєю британських ВПС.

1945 – о 2год. 41 хв. в Реймсі, був підписаний акт про безумовну капітуляцію Німеччини. Німецький генерал Йодль підписав акт як представник вермахту; від союзної сторони – генерал Беддел Сміт, від СРСР – генерал-майор Суслопаров (представник Сталіна при союзному командуванні). За наполяганням Сталіна акція була повторена наступного дня в Берліні, окупованому радянськими військами.

1945 – дізнавшись про неминучу капітуляцію Німеччини, генерал Павло Шандрук наказав 1-й Українській дивізії Української національної армії в Німеччині (колишня “Галичина”) відійти з лінії фронту не пізніше 8 травня та форсованим маршем перейти за р. Мур у зону окупації західних військ.

Українські дивізійні сапери налагодили міст через річку, яким скористалася не тільки дивізія, а й відступаючі німецькі та угорські частини.

Радянські війська в районі Юденбурга танковим ударом розсікли дивізію на дві частини. Незважаючи на це, основна частина дивізії опинилася в британській окупаційній зоні у районі Тамсвега, а командування УНА і менша частина 1-ї УД були інтерновані американцями в Радштадті.

1945 – 1-ша піхотна дивізія Російської визвольної армії під командуванням українця Сергія Буряченка перейшовши на бік празьких повстанців, вступила в бої з німцями.

У 1946 році в Токіо була заснована компанія «Токіо цусін коге» («Токійська компанія телезв’язку»), згодом «Соні».

У 1954 році США, Франція і Англія відповіли відмовою на пропозицію СРСР увійти до складу НАТО.

У 1956 році міністр охорони здоров’я Великобританії відмовився розпочати кампанію боротьби з курінням, заявивши, що він особисто не переконаний у його шкоді.

1976 – указом Президії Верховної Ради СРСР голові Ради оборони СРСР, генсеку ЦК КПРС Леоніду Брежнєву присвоєно військове звання маршала Радянського Союзу.

1984 – радянського академіка-дисидента Андрія Сахарова схопили на вулиці й силою доставили у Горьковську обласну клінічну лікарню ім. Семашка, де утримували протягом чотирьох місяців.

1985 – вийшла постанова ЦК КПРС про заходи з подолання пияцтва й алкоголізму. Початок антиалкогольної кампанії.

1987 – створений у Києві літак-гігант “Руслан” Ан-124 побив світовий рекорд дальності польоту за замкненим маршрутом, встановленим американцем Стівенсоном чверть віку тому на реактивному бомбардувальнику “Боїнг” Б-52Н, який пролетів 18 245 км. “Руслан” подолав відстань 20 151 км. Повітряний супермарафон тривав 25 годин 30 хвилин.

1988 – почалися установчі збори “Демократичного союзу” – першої опозиційної КПРС політичної партії в СРСР, лідером якої стала Валерія Новодворська.

У 1997 році компанія Intel офіційно представила мікропроцесор Pentium II.

У 1997 році на Каннському кінофестивалі пройшла прем’єра фільму Люка Бессона «П’ятий елемент».

1995 – Національний банк України випустив монету вартістю 200 тисяч карбованців.

1999 – уперше після розколу християнської церкви в 1054 р. Папа Римський (Іван Павло ІІ) відвідав православну країну (Румунію).

2000 – інавгурація другого президента Росії Володимира Путіна.

2004 – інавгурація президента Росії Володимира Путіна на другий термін.

У 2006 році у віці 99 років померла останній свідок загибелі “Титаніка” – американка, якій на момент катастрофи було 5 років.

Після її смерті живими залишилися ще двоє людей, які пливли на “Титаніку”, але на момент катастрофи їм було менше року.

2008 – об 11-й годині 00 хв. в Чорному морі стався землетрус силою 3 бали за шкалою Ріхтера. Епіцентр знаходився неподалік острова Зміїний. Слабкі поштовхи відчувались в Одесі.

2008 – інавгурація третього президента Росії Дмитра Медведєва.

Тетяна Кондратьєва