Після маси публікацій, локдауна і заяв Генпрокуратури фірма B2B Jewelry «залягла на дно» в Україні. Нагадаємо, керівництво компанії звинувачували у привласненні 250 млн грн, а у тещі Миколи Гонти знайшли у володінні цілий острів недалеко від Києва. Як нам повідомили правоохоронці, серед організаторів та виконавців схеми — близько 500 людей, включаючи продавців, консультантів, касирів та менеджерів. Головних фігурантів, які розвивали «фінансову піраміду», близько 25. Майже всі — вихідці з Вінницької області. Підозру оголосили трьом: організатору Миколі Гонті з Ладижина, його дружині Олені — засновниці благодійного фонду «Зимородок», що фігурує в розслідуванні, та головному бухгалтеру компанії.

Слідчий Нацполіції просив для Олени Гонти запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю застави 8,7 млн грн. Прокурор погодив таке клопотання, проте суддя Печерського районного суду Києва Крістіна Константінова ухвалила значно м’якше рішення — цілодобовий домашній арешт. Згодом колегія суддів Київського апеляційного суду скасувала навіть цю ухвалу та обрала особисте зобов’язання.

Організатора фінансової піраміди Миколу Гонту спочатку взяли під цілодобовий домашній арешт, а згодом відпустили під особисте зобов’язання. Слідчий просив застосувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення 8,7 млн грн застави. Такий же запобіжний захід обрали і для головного бухгалтера B2B, що адміністрував рахунки організації. Після арешту активів «Зимородка» організатори знайшли інший спосіб залучення безготівкових коштів. Вони зареєстрували 43 ФОПи з третьою групою оподаткування. Через кожного з них проводили річний дозволений на той час максимум — 5 млн грн. ФОПи — це студенти з Вінницької області.

Втім, кримінальні перипетії не зупинили робочий процес, і фірма закликає українців вкладати гроші в режимі онлайн, обі­цяючи регулярні виплати, акції і стабільний дохід. Відзначимо, що під кожним роликом, пов’язаним з компанією, збираються сотні коментарів з питанням про те, коли ж будуть виплати. В даний момент більшість коментаторів мають казахські імена і прізвища. Саме в Середній Азії нині розквітає бізнес компанії, в якій українські регулятори бачать ознаки фінансової піраміди.

У березні з’явилася інформація, що керівник компанії Микола Гонта з Вінниччини зустрічався з вкладниками. Там він начебто заявив, що загрози існуванню проєкту немає. Засновник B2B Jewelry додав, що негативно на проєкт впливають ЗМІ, але в майбутньому йому можна повернути «колишню славу».

«Магазини відкриваються, і в них встановлені платіжні термінали, виплати по нових покуп­ках вже протягом чотирьох місяців приходять вчасно, запропоновані умови, які дають можливість оплачувати срібними серти­фікатами будь-які вироби з золота і срібла», — пише представник проєкту з Вінниці Володимир.

Керівництво компанії тепер вибрало таку тактику: у всіх бідах і невиплаті винні журналісти, які «розпалюють ситуацію» навколо фірми і звинувачують її в тому, що це «піраміда».

Зі старими клієнтами також обіцяють розрахуватися. Правда, точних термінів відновлення виплат ніхто називати не поспішає. У керівництва є плани відновлювати свої осередки в Росії і Казахстані. Невеликі виплати, якщо вірити соцмережам, отримують лише нові клієнти. Старі вкладники віддано чекають гроші.

У Мережі активно розкручується нова компанія, яка нагадує B2B Jewelry. Це Cancri jewelry. Так, це ще одна компанія, яка торгує ювелірними прикрасами, а натомість обіцяє небачений прибуток у вигляді кешбека.

Фірма продає діаманти. В іншому — все майже аналогічно. Сертифікати Cancri jewelry — замість прикрас, шалені прибутки, реєстрація онлайн. Крім України, фірма працює в Туреччині. Для розкрутки фірми використовується мережа блогерів, які раніше просували B2B Jewelry. У різних групах в Viber і на YouTube вони записують відео і обіцяють, що фірма Cancri jewelry вже точно заплатить. У коментарях у таких горе-блогерів збираються натовпи людей, які чекають виплат від компаній вінничанина Миколи Гонти.

Віталіна Володимирова