День пам’яті святого апостола і євангеліста Марка. Марк Олександрійський, який побудував першу церкву в Єгипті і став єпископом в Олександрії, був учнем апостола Петра.

Апостол Марк багато подорожував і проповідував, навернувши не одного язичника в християнство. І в результаті загинув від рук язичників. Одного ранку вони натовпом увірвалися в храм, де єпископ проповідував, схопили і кинули його в темницю, а на наступний день повели на суд, дорогою на який Марк помер.

День пам’яті та примирення в Україні, Всесвітній день мігруючих птахів, Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця

8 травня увійшло до історії людства такими подіями

1360 – за договором Бретіньї, що завершив першу стадію Столітньої війни, Франція віддала Англії Пуатьє, Кале й Аквітанію

1429 – французьке військо під керівництвом Жанни д’Арк зняло англійську облогу з Орлеана, другого за значенням міста тодішньої Франції, вибивши англійців із їхніх укріплень

1541 – іспанський мандрівник Ернандо де Сото відкрив річку Міссісіпі, назвавши її Річкою святого Духа

1606 – у Москві відбулося весілля царя Лжедмитрія I і полячки Марини Мнішек

1709 – російське військо зруйнувало Запорізьку Січ у відповідь на перехід запорожців на бік гетьмана Мазепи

В 1794 році було страчено на гільйотині 51-річного французького хіміка Антуана Лорана Лавузьє. Вся його вина перед “революційним народом” полягала в тому, що він працював у Генеральному відкупі, установі, що збирала податки. Перед стратою він прохав трохи часу для закінчення досліду, але йому було відмовлено.

1842 – поблизу Версаля загорівся поїзд, який перевозив вищих сановників Франції. 55 осіб загинуло, зокрема й французький дослідник Жуль-Сезар Дюмон-Дюрвіль зі своєю сім’єю

1847 року англійський винахідник Роберт Томсон запатентував гумову камеру для коліс.

1861 – у Петербурзі на Смоленському цвинтарі викопали домовину з тілом Тараса Шевченка, пронесли через усе місто до Московського (Миколаївського) вокзалу і залізницею відпрвили до Москви – для подальшого переправлення в Україну.

Далі шлях проходив через Серпухов, Тулу, Орел, Кроми, Дмитровськ, Сєвськ, Глухів, Кролевець, Батурин, Ніжин, Носівку, Бровари до Києва й Канева

1886 – в Атланті надійшла в продаж “Кока-кола” – напій, який створив лікар Джон Пембертон, гадаючи, що це лікувальний засіб 132 роки тому творець рецепта Coca-Cola доктор Джон Пембертон продавав 9 склянок напою на день. Сьогодні люди випивають 1,9 млрд порцій Coca-Cola щодня, а бренд знають 94% планети. На компанію працюють близько 900 заводів-ботлерів по всьому світу. А колись весь “завод” Coca-Cola нагадував мідний таз на трьох ніжках в будинку доктора Пембертона.

1900 – близько 6 тисяч осіб загинули через ураган і повінь у Гальвестоні (Техас, США)

1914 – у Голлівуді створена кіностудія “Парамаунт пікчерз”

1918 – у Сімферополі відновилися засідання Курултаю, визнаного німцями як верховна влада Криму

1919 – отаман Микола Григор’єв підняв новий антирадянський заколот в Україні, оголосивши універсал із гаслами “Всю владу радам українського народу”, “Вільна торгівля хлібом” тощо

1945 – у передмісті Берліна Карлсхорсті о 22:43 підписано заключний Акт про капітуляцію Німеччини у ІІ Світовій війні (також його називають “ратифікацією” акта про капітуляцію, підписаного 7 травня в Реймсі).

Від імені Німеччини акт підписали начальник штабу верховного головнокомандування вермахту генерал-фельдмаршал Кейтель, головнокомандувач ВМС адмірал фон Фрідебург, генерал-полковник авіації Штумпф. Радянський Союз перед представляв заступник верховного головнокомандувача маршал Жуков, союзників – головний маршал авіації Великої Британії Теддер.

Як свідки були присутні командувач стратегічними повітряними силами США генерал Спаатс і головнокомандувач французької армії генерал де Тассіньї.

Побачивши француза, Кейтель саркастично спитав: “Невже ми і Франції війну програли?” Йому відповіли: “Так”.

Перед тим цього ж дня війська 1-го Українського фронту взяли Дрезден та інші міста в Німеччині

1947 – Франція вийшла зі складу Міжнародного валютного фонду

1949 – прийняття парламентською радою в Бонні конституції ФРН

1950 – у берлінському Трептов-парку урочисто відкрито пам’ятник полеглим воїнам Червоної армії (скульптор Вучетич)

В 1950-му обкладинку французького журналу тоді “Elle” прикрасила фотографія 15-річної Бріджит Бардо. Вона привернула увагу кінорежисера-початківця Роже Вадима, який зняв її у своєму першому фільмі. У тому ж році вони побралися, а після стрічки Вадима “І Бог створив жінкуБардо стала зіркою французького екрану.

1951 – свій перший вірш опублікував поет Іван Драч

1965 – свято 8 березня оголошено в СРСР неробочим днем

1965 – указами президії Верховної Ради СРСР затверджено положення про почесне звання “Місто-герой”.

Такі звання і золоті зірки надано Брестській фортеці, містам Волгограду, Севастополю, Одесі, Ленінграду й Києву

1967 рік — в Києві урочисто відкрили монумент місту-герою Києву.

1984 – Національний олімпійський комітет СРСР ухвалив рішення про бойкот літніх Олімпійських ігор у Лос-Анджелесі – у відповідь на бойкот американцями Олімпіади в Москві 1980 р.

2000 – у Львові хулігани побили композитора Ігоря Білозора, який помер через три тижні.Це спричинило в місті хвилю виступів на національному ґрунті

2003-го у Барі (Італія) навпроти храму святого Миколая, де спочивають його останки, відкрито пам’ятник цьому Чудотворцеві роботи російсько-грузинського скульптора Зураба Церетелі.

Тетяна Кондратьєва