Хто забирає у людей пасовища та змушує вирізати худобу?

До редакції газети звернулись жителі кількох сіл, які належать до Погребищенської громади. Вони у відчаї. Адже просто серед ночі невідомі розорали їхні пасовища, де вони випасали худобу. Поки що винуватців не впіймали, але обурені жителі за умови, якщо це станеться, готові навіть до самосуду!

– Пасовища у Бабинцях знаходяться у комунальній власності Погребищенської міської ради. У минулому році люди зібралися, самі своїми силами посіяли траву, берегли її, не випасали худобу на ній, аби вона вкоренилась. Трава на весну гарно виросла, а в ніч на 11 квітня люди побачили, що те пасовище розоране, все перебито та чорно… Зруйновано близько 5 га. Не лише у Бабинцях, а й сусідньому селі Бистрик. І головне, що ніхто нічого не бачив, не знає, хто це вчинив. У місцевих фермерів точно такої техніки нема, бо видно, що працював новий трактор, про це свідчать сліди від протекторів. Дозвіл на таке свавілля ніхто не надавав, ми вже з’ясували у мерії. Оренди теж. І це пасовище не може розорюватись, на кадастровій карті чітко видно, що то земля для сінокосіння та випасання худоби, — каже діловод Бабинецького старостинського округу Антоніна Безсмертна. – У нас і так проблема з цими пасовищами, бо їх бракує. У селі роботи ніякої, одні корови, і люди живуть за ті кошти, які отримують за молоко. І коли дивишся, як це все безжально знищили – плакати хочеться! Люди бунтують! І якщо вони нам не повернуть втрачені кошти, ми вимушені будемо пасти корів на тих землях, які вони незаконно захопили і обробляють давно. Звернулись у поліцію, до місь­кого голови. Просимо і народну газету «33-й канал» підтримати нас.

Наробили лиха «ділки» і в урочищі Стависько Білашківської сільської ради, що поряд з Погребищем. Там розорали 33 гектари!

– Із них 20 гектарів – історико-культурна спадщина, колись там поселення були, ґрунти залужені. Ні в якому разі там орати не можна! Уже й засіяли вночі, щоб люди не гонили. Жодних документів нам не надали, — розповіли нам міс­цеві жителі. — Причетні до цього Олександр Л. та Валерій Я., останній у нас молоко приймає. То хіба є совість шкодити самим собі? Ми ж те молоко йому здаємо. Всі отримують мінімальну пенсію, то хоч мали з коровами на хліб. То тепер куди їх дівати? У нас два пасовища, і всі вони переорані. Ці ділки б’ють себе в груди і кажуть, що то їхня земля. А де ж тоді простих смертних? Ось така безкарність процвітає. Але ми тепер мовчати не будемо!

Після кричущих подій із ініціативною групою людей зустрівся Погребищенський міський голова Сергій Волинський. Він висловив їм свою підтримку і після отримання інформації направив звернення до Немирівської окружної прокуратури, Погребищенського сектору поліції, Вінницького районного управління по­ліції ГУНП у Вінницькій області та головного управління Держгеокадастру у Він­ни­ць­кій області.

– У вказаних селах дій­сно відбувся захват землі. Та земельна ділянка, яка у Бабинцях, на сьогодні у комунальній власності міської ради. Що ж до ділянки Білашківської сіль­ради, то там прибережна охоронна зона. Теж не можна орати. Жодних незаконних рішень у своєму житті я не приймав і дозвіл на таке свавілля не давав. Люди до мене звернулись, працюємо у рамках законодавства. Які будуть подальші дії – ми не знаємо, але будемо робити все, щоби люди мали змогу випасати худобу. Захист інтересів людей – понад усе. В мене нема ні з ким корпоративних домовленостей протягом всього життя. Люди ж працюють, тримають тих сто корів, щоб вижити у ці непрості часи. А проти них такі протизаконні дії! Я сприятиму якнайшвидшому розгляду даного протиправного факту та здійснюватиму належний контроль за розглядом питання правоохоронними органами та головним управлінням Держ­геокадастру у Він­ни­цькій області.

Вікторія Снігур